Tappat bort din splitternya tv?

Tappat bort en flöjt, grammofonspelare eller bibel? På polisens hittegodscentral finns det en stor chans att dina borttappade ägodelar hamnar. – Många tror att det inte är någon idé att ringa oss, att man inte får tillbaka saken ändå, säger Lena Grahn, på polisens hittegodscentral i Göteborg. Men det är fel inställning.

ANNONS
|

Lådor fullproppade med glasögon, väskor som trängs på flera hyllplan, cyklar som står i långa rader och en sprillans ny tv - fortfarande i kartongen.

Man behöver inte ens gå innanför dörren på hittegodscentralen för att se tavlan med hundratals nycklar som tappats bort de senaste månaderna.

Till polisens hittegodscentral i Göteborg kommer mängder med upphittade föremål varje dag. Förutom det som lämnas in av privatpersoner eller via lokala polisstationer så kommer det stora påsar från posten.

– Plånböcker och nycklar som folk hittar lägger de ofta på närmaste brevlåda, berättar Lena Grahn, administratör på polisens hittegodscentral i Göteborg.

ANNONS

Tre månader på dig

Men du har bara tre månader på dig att hämta din bilbarnstol, rullator, gamla grammofonspelare, eller vad det nu kan röra sig om. Och om ägaren inte kommer tillrätta finns det två vägar att gå: Upphittaren har rätt att få prylen, eller så säljs det genom upphandling till företag som i sin tur säljer det vidare.

Pengarna som kommer in genom det som säljs på anbud hamnar hos staten.

– Det är inga stora summor, polisen tjänar inte på det, säger Lena Grahn.

Nycklarna tar dock en annan väg.

– De kasseras och smälts de ner till nya metallföremål, säger Lena Grahn.

Tålamod gäller

För den som tappat bort något är det tålamod som gäller, och lite envishet.

– Tyvärr är det inte så många som kommer flera gånger. De kommer efter en dag och så tror de att det räcker. Man kan räkna med att man behöver vänta 14 dagar och sedan kan man återkomma.

Men få tänker så.

– Många tror att det inte är någon idé att ringa oss, att man inte får tillbaka saken ändå.

Lena Grahn säger att man är mer än välkommen att komma flera gånger.

– Vi är här för att hjälpa.

ANNONS

Och att se när någon får tillbaka ett, för dem, värdefullt halsband eller klocka är det bästa med jobbet.

– Den här glädjen man känner varje gång när man hittar personen. Om man pratar smycken. Det kan vara saker som man ärvt från släktingar, säger Lena Grahn och berättar om en kvinna som nyligen fick tillbaka sina smycken.

– Just hennes glädje... Hennes glädjetårar när jag ringde henne. Utan det så hade jag inte orkat jobba här i alla år.

Vem äger bibeln?

Av alla tusentals föremål som förvaras hos hittegodscentralen finns det en sak som Lena Grahn hoppas lite extra på att det ska komma till rätta:

– För fyra år sedan fick vi in en bibel. Jag har inte hittat ägaren än. Jag söker på den ibland för jag vill inte sälja den. Vissa grejer känner man mer för, berättar hon.

När man öppnar bibeln kan man läsa att det är en konfirmationspresent från 1860-talet.

På hittegodscentralen har man även hand om djurärendena - även om själva djuret inte förvaras i lokalerna på Odinsgatan i Göteborg.

– Det är hundar, katter, kaniner och fåglar mest, säger Lena Grahn.

En kollega till henne berättar om en kvinna som hittade en undulat. Eftersom kvinnan redan hade en undulat sedan tidigare tog hon hem den och släppte in den i fågelburen.

ANNONS

– Det blev kärlek vid första ögonkastet. De var jättekuttriga, berättar hon om fåglarna.

Nu återstår att se om undulaten får stanna hos sin nyfunna kärlek eller om den riktiga ägaren vill ha tillbaka den. Liksom med allt annat så finns det en tre månaders regel när det gäller djur.

Prio ett

För att få tillbaka det man förlorat krävs att man på något sätt kan bevisa att det är ens saker som hamnat hos hittegodscentralen. Det krävs tillexempel en kopia på nyckeln, ett ramnummer på cykeln eller ett IMEI-nummer på mobilen.

Lena vädjar om en sak.

– Det är viktigt att göra en förlustanmälan. Det är prio ett när man blir av med något. Det är det vi söker mot, säger hon.

Gör man en anmälan kan Lena Grahn och hennes kollegor söka på gods som kommer in och på så sätt kunna matcha med anmälan.

Lena Grahn tror att exempelvis ungefär 10 procent av alla cyklar kommer till rätta.

– De missar det här med ramnummer.

Men har du missat att skriva ner detta nummer är det inte helt kört.

– Då måste du kunna beskriva din cykeln. Om vi ställer två likadana cyklar bredvid varandra så ska du kunna styrka aganderätten - hur kan du se att just den är din?

ANNONS

Ägaren till godset kan sedan, enligt lagen, krävas på "skäliga kostnader i anledning av fyndet" för att få tillbaka det.

Dessutom har upphittaren rätt till hittelön. Enligt rättspraxis är en skälig hittelön cirka tio procent av godsets marknadsvärde.

– Hade jag blivit av med något och blivit av med det så hade jag velat ge en slant för att man blir så glad, säger Lena Grahn.

Tappat bort något?

Gör en förlustanmälan och var så utförlig du kan. Finns det inskriptioner i smyckena? Vad är det för ramnummer på cykeln?

Besök hittegodscentralen flera gånger, det kan dröja innan din flöjt, plånbok eller barnvagn hamnar hos dem.

Skaffa stöldskyddsbricka till dina nycklar. Chipmärk dina husdjur-

Skriv ner ramnumret, IMEI-numret eller liknande.

Ta bilder på dina saker.

ANNONS