Taffan, 21, stenades blodig

I söndags attackerades Taffan Ako Sharif, 21, av människor som skrek rasistiska påhopp när hon var ute på en kvällspromenad i ett villaområde strax utanför Karlstad. När hon försökte slå sig loss ur förövarnas grepp stenades hon blodig. – Jag fick en sten kastad i huvudet och började blöda, säger Taffan Ako Sharif.

ANNONS
|

Den här artikeln får mycket trafik från sociala medier just nu (juni 2017). Observera att den publicerades i juni 2016.

Taffan Ako Sharif har precisflyttat till Karlstad och inte bott där särskilt länge. Hon är uppväxt i Malmö och pluggar ekonomi i Uppsala men flyttade nyligen till Karlstad där hennes make bor.

I söndags tog hon envanlig kvällspromenad, naturmänniska som hon är, för att bekanta sig i området som är hennes nya hem. Promenaden gick igenom ett lugnt villaområde, där ett flertal människor syntes till på gatorna. Efter ett tag kom hon fram till en stig.

– Jag hade hörlurar på mig.Plötsligt,innan jag visste ordet av det,fick jag ett slag över halsen. Jag hörde aldrig stegen.En okänd man slängde armen runt min hals och jag försöktebita och riva för att komma loss, berättar hon om skräckupplevelsen.

ANNONS

Mannen bar dock på en tjock huvtröja ochTaffan kom inte loss. Snart skulle hon få höra orden som troligtvis kan förklara attacken:

– När han har ett stadigt tag runt migsäger han 'Jävla blattehora', berättar Taffan.

– Jag tror att mitt utseende, att jag inte är svensk i deras ögon, kan ha haft med detta att göra. Jag tolkade det som att alla med utseende likt mitt inte är välkomna, säger hon.

Lyckligtvishade hon ett ess i rockärmen som skulle hjälpa henne att komma ur mannens klor.

– Jag har gått en självförsvarskurs för många år sedan. Jag trodde aldrig att den skulle komma till nytta men det gjorde den kan man lugnt säga. Jag lyckas ta mig loss ur hansgrepp genom att armbåga honom i magen, säger hon.

Attacken var dock inte över där. Ett par meter bort stod den attackerande mannens vän som hittills inte hade deltagit i tumultet.

– Då tar den andra personen och kastar en sten i huvudet på mig så jag börjarblöda, säger Taffan.

Mannen som hadekastade stenen var lite mer varsam och orolig, enligt Taffan, ochhöll sig mest i bakgrunden. Så fort stenen hade träffat manade han på vännen som fått en armbåge i magen att ta sig ifrån platsen.

ANNONS

– Jag fick in ett slag mellan benen på den första förövaren innan de sprang därifrån, säger Taffan.

Mannen som kastade stenenskrek medan de sprang därifrån 'alla på en gång'.

Alla på en gång?

– Ja, jag tolkade det som att alla med utseende likt mitt inte är välkomna. Att alla ska tas på en gång.

Hur mår du efter händelsen?

– Det var oerhört skakande. Jag jobbar själv medfrågor om demokrati, integration och mänskliga rättigheteroch trodde aldrig att jag skulle bli utsatt själv, säger hon.

– Men jag vägrar att låta det här stoppa mig.Jag kommer att använda det här som en drivkraft.Jag har varit ute och handlat och betett mig som vanligt.Jag har fått höra kommentarer om att ”varför var du ute så sent”, jag menar snarare att varför skulle två män attackera mig när jag är ute och går? Jag ska kunna röra mig fritt vilken tid som helst på dygnet. Jag tänker inte rätta mig efter folk som vill mig illa.

Den uppskakande händelsen inträffade bara för två dagar sedan, men Taffan säger trots det att hon inte känner någon ilska eller frustration gentemot förövarna. Hon är däremot arg över utveckligen i samhället i stort.

– Jag känner ingen ilska eller frustration mot de två som attackerade mig för att jag inte ser ut som dem. Jag vet att det beror på okunskap och brist på perspektiv närnågon attackerar mig för att dekänner sig mer svenska än mig, säger Taffan.

ANNONS

– Jag vet att jag är mer svensk än de här männen som attackerade mig, de är inte vad dem allra flesta i det här landet står för. Jag är det, i tanke och värderingar.För mig är Sverige mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar. Men man har också en skyldighet att stå upp för dessa värderingar och rättigheter.

Som liten bodde Taffan Ako Sharif till en början i den kurdiska delen av Irak. Familjen flydde till Sverige och det är härifrån hon har fått sina värderingar ochblivit till den honär, säger den 21-åriga Karlstadsbon.

– Jag var väldigt liten men jag har redan upplevtförtryck närjag kom hit till Sverigesom politisk flykting från Kurdistansom treåring. Jag lärde migsvenska innan jag kunde talakurdiska. Jag tog in den svenska kulturen innan den kurdiska. Det var naturligt för mig och för min familj. Jag fick perspektiv och växte upp med det bästa ur två världar, säger hon.

– Jag skulle aldrig göra någon fluga förnär ochhar en oerhört djuptacksamhet till Sverige. Jag vill alltid ge mitt samhälle det bästa jag kan ochvet hur mycket jag älskar det här landet. Jag är övertygad omatt integration är vägen för att Sverige ska fortsätta framåt.Jag tänker fortsätta kämpa för ett Sverige så som jag vill ha det.

ANNONS

Taffan driver eninsamlingsstiftelse till stöd för flyktingar.

Stiftelsens ändamål är att finansiera integrationsprojekt i Sverige och förse utsatta familjer på olika läger i Kurdistan med nödvändigheter. Kontakta henne om ni vill bidra.

Hör Taffan berätta om sin familjs flykt till Sverige i videoklippet.

Polisen rubricerar händelsen som grov misshandel och försök till våldtäkt. De har även rubricerat händelsen som hatbrott.

ANNONS