I grenen Limit gäller det att på 20 minuter säkra en olycksplats och få ut en fastklämd människa endast med hjälpa av el- och handverktyg. Från vänster räddningsledare Peter Wallin följd av ambulanssjuksköterskan Jens Olhammer som pratar med den skadade.
I grenen Limit gäller det att på 20 minuter säkra en olycksplats och få ut en fastklämd människa endast med hjälpa av el- och handverktyg. Från vänster räddningsledare Peter Wallin följd av ambulanssjuksköterskan Jens Olhammer som pratar med den skadade.

Tävlar i trafikolycksräddning

ANNONS
|

– Det har gett mig en större säkerhet när det inträffar en olycka på E6.

På stationen i Kungsbacka där Jens Olhammer arbetar till vardags inträffar kanske två trafikolyckor i veckan och övningstiden i tjänsten för dessa är knapp.

Men sedan nio år ingår han i ett team med ytterligare en ambulanssjuksköterska och fyra brandmän från Varberg och Falkenberg som tävlar i ett slags VM för losstagning eller trafikolycksplatsräddning. Det gör att han får omkring hundra övningstimmar om året.

Tävling och träning sker på egen tid och sponsorer krävs för att det ska gå ihop, men för Jens Olhammer har det hittills varit värt det.

ANNONS

– Jag hoppade på det här just för att kunna öva mer. När man tränar har man möjlighet att göra fel och på så vis lär man sig vad som fungerar. Jag som sjuksköterska har också fått stor kunskap om hur bilar fungerar och kan ge realistiska förslag på hur vi säkrast ska få ut en fastklämd patient.

Lagets ledare, brandmannen Per-Olof Carlson, iscensätter olyckor för övning på hemmaplan som liknar dem som kan förekomma i tävling. Lagen tävlar då i tre olika grenar som var och en har tre domare som tittar på arbetsledning, sjukvårdsinsatser samt säkerhet och teknik.

– Adrenalinet pumpar i gång och jag är riktigt nervös innan, till skillnad från när det inträffar en olycka här hemma då jag alltid är lugn, säger Olhammer.

Teamet från Halland har flera gånger kammat hem delsegrar och i september kom det hem med pris för två förstaplatser, en andraplats och en sjätteplats. Jens Olhammer utsågs till bäste sjukvårdare, men även den utnämningen ser han som ett lagpris.

– Många team arbetar länge med att stabilisera läget medan vi har ett stort patientfokus. Hinner vi få ut patienten och därmed sätta in fler åtgärder får vi många poäng på det.

ANNONS

De fejkade olyckorna under tävling kan vara mer eller mindre realistiska. Någon gång har tre tilltryckta bilar staplats på varandra. Men även om scenarierna kan var osannolika är de lärorika, anser Olhammer.

– Vid ett tillfälle på en av våra första tävlingar klippte ett amerikanskt lag helt sonika upp bagageluckan och sågade loss hela baksätet för att komma åt patienten. Det hade jag aldrig sett förut.

Jens Olhammer och de andra får många tips och trix med sig hem som de sprider i organisationen. Men han hoppas också att det ska bli tävlingar Sverige.

– Jag tror vem som helst av mina kollegor hade presterat lika bra om de fått öva lite. Det primära med detta är lärandet.

Ålder: 41 år

Bostadsort: Åsa

Arbete: Ambulanssjuksköterska och Narkossjuksköterska vid Kungsbacka ambulansstation samt Varbergs sjukhus.

Fritidssysselsättning: Tävlar i losstagning ihop med brandmännen Peter Wallin, Magnus Sibelius, Andreas Bengtsson och Torbjörn Svensson (Falkenberg) samt ambulanssjuksköterskan Christian Skotte (Varberg).

Rapid – På 10 minuter ska en olycksplats säkras och en fastklämd patient tas om hand. Till hands finns räddningsfordon och alla möjliga verktyg. Årets placering: 2:a

Unlimit – Samma förutsättningar som ovan, men laget har 20 minuter på sig. Årets placering: 1:a

Limit – Räddningsinsatsen sker i oländig terräng med endast el och handverktyg till hjälp. Tidsintervallet är 20 minuter. Årets placering: 6:a

ANNONS