Sveriges giftigaste djur gömmer sig under ytan på Västkusten

De kan bli 55 meter långa, är slemmiga och gömmer sig under ytan på Västkusten. Nu visar en ny studie att slemmasken långsnöre kan vara Sveriges giftigaste djur.
– Ett gram av giftet kan döda en miljard kackerlackor, säger Ulf Göransson, professor vid institutionen för läkemedelskemi på Uppsala universitet.

ANNONS
|

De lever under ytan på Västkusten och är inte speciellt ovanliga. Men det är först på tio meters djup som man kan se dem och kanske är det tur att det inte hör till vanligheterna att stöta på dem under simturen. För i ärlighetens namn ser slemmasken långsnöre inte speciellt lockande ut.

I frihet kan de sträcka ut sig och bli upp mot 55 meter långa – vilket gör att de redan i dag kan göra anspråk på att vara världens längsta djur.

Nu pekar en studie vid Uppsala universitet på att den också kan göra anspråk på en ny titel: Sveriges giftigaste djur.

ANNONS

Studie: Sveriges giftigaste djur

Studien visar att maskens slem innehåller ett nervgift som är speciellt farligt för insekter och kräftdjur.

– Det här peptidtoxinet är det giftigaste ämnet som någon har hittat i den svenska djurvärlden och att det dessutom kan vara användbart är extra spännande, säger Ulf Göransson, professor vid institutionen för läkemedelskemi på Uppsala universitet.

Ulf Göransson har lett en studie i samarbete med flera universitet i både Sverige och utomlands. Förhoppningen är att giftet som slemmasken utsöndrar för att försvara sig mot kräftdjur, snart ska kunna användas som bekämpningsmedel inom jordbruket.

– Steget från kräftdjur till insekter är inte så långt. Så vi håller på att se om man kan utveckla det till ett bekämpningsmedel mot kackerlackor och andra insekter. Som ett exempel kan man säga att ett gram av giftet räcker för att ha ihjäl en miljard kackerlackor. Då förstår man hur effektivt det är, säger Ulf Göransson.

Den som vill fortsätta ta svalkande sommardopp utmed Västkusten kan dock andas ut. Trots att giftet är extremt farligt för strandkrabbor och kackerlackor har det minimal påverkan på människor.

Ofarliga för människor

– Om du badade förra sommaren kan du fortsätta med det utan problem, säger Malin Strand, docent vid Artdatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet.

ANNONS

Hon har forskat på olika slemmaskar i över tio år.

– Man kan känna att händerna sticker och domnar lite när man hanterar dem. Om man är krabba eller kackerlacka kanske man ska vara orolig, men vi människor har inget alls att oroa oss för, säger hon.

Hon hoppas i stället att maskens nya titel som Sveriges giftigaste djur ska få upp intresset för långsnöret.

– Vi får inte upp dem så ofta i Sverige för den finns djupt och vi har inte mycket tidvatten. På norska västkusten kan man se dem när man snorklar. Det är roliga djur så jag hoppas att någon kanske tittar efter dem nu och får syn på dem. Det vore positivt, säger hon.

ANNONS