Svenshögen-skolan läggs ned

ANNONS
|

Svenshögenskolans föräldraförening ser dystert på beslutet, inte minst för barnens skull.

- Det blir otryggt för dem, det är det vi i första hand har kämpat emot. Det är ett sorgligt beslut, jag tänker på barnen som får långa resvägar och föräldrar som får pendla och skjutsa, säger föräldraföreningens Arijon Aronsson.

Hon tycker att det är synd att politikerna inte har lyssnat till det engagemang som finns för en lokal skola i endera kommunal eller privat regi.

- Det här blir ett nederlag för hela samhället, flera kommer att flytta här ifrån, säger hon.

Vid kommunfullmäktiges möte röstade alliansen för en nedläggning, medan socialdemokraterna och en miljöpartist röstade för förslaget att låta skolan vara kvar ytterligare ett år. Vänsterpartiet röstade för en nedläggning. Det betyder att Svenshögens barn kommer behöva flytta till Ucklum eller Ekenäs redan till hösten.

ANNONS

Beslutet kom inte oväntat, skolan har varit hotad sedan länge. Men vid kommunstyrelsens möte i februari lade socialdemokraterna fram ett förslag om att låta skolan fortsätta ett år till för att föräldrarna sedan skulle kunna ta över den. Därefter har förhoppningar väckts om en friskola.

- Det här är ett helt nytt läge, eleverna försvinner och det blir svårare för oss att starta från grunden. Nu måste vi prata ihop oss om ifall det är värt ett försök eller inte, säger Linnéa Åström, i projektgruppen för Svenshögens friskola som vill ta över skolan hösten 2009.

Kommunfullmäktiges ordförande Jan Glimstedt (fp) anser att rätt beslut fattades med tanke på att det går så få elever i skolan (cirka 20 stycken) och för att skolan är dyr i drift.

- Det är inte märkligare än så att om elevunderlaget är för litet så behövs ingen skola, säger Jan Glimstedt.

Att barnen måste pendla till andra skolor tycker han inte är särskilt konstigt, det sker redan på andra ställen i Stenungsunds kommun. Han tror inte heller att det nu blir svårare för projektgruppen att starta friskola, något som hans parti brukar uppmuntra.

- Vi har inte hindrat dem från att driva friskola, det får de gärna göra. Det är normalt att friskolor börjar som förskolor och sedan byggs upp från grunden, säger han.

ANNONS
ANNONS