Svennes hyllning till appen som räddar liv

När larmet om hjärtstopp gick i Kungälv dök sex frivilliga upp för att hjälpa till. En av dem, Svenne Andersson, hyllar sms-appen som räddar liv.
– Kul att se att det finns medmänniskor bryr sig, skriver han på Facebook.

ANNONS
|

Svenne Andersson från Kungälv var på jobbet som montör när det pep till i telefonen på onsdagen. Han är ansluten till appen SMSlivräddare och såg att det var ett larm om hjärtstopp drygt en kilometer ifrån hans arbetsplats.

– Jobbet har en hjärtstartare så jag tog den och sa till chefen att jag sticker på ett hjärtstopp, säger han.

Sex frivilliga slöt upp

Det är inte första gången som Svenne Andersson åker på ett larm om hjärtstopp. Direkt efter att larmet satte han sig i firmabilen och körde mot adressen i centrala Kungälv. Väl på plats såg han att totalt sex stycken frivilliga hade dykt upp.

ANNONS

När Svenne Andersson kom till platsen var räddningstjänsten redan där med en bil och ambulansen anlände strax efter. Men även om han inte behövde ingripa under onsdagen är Svenne Andersson glad över att så många vill hjälpa till.

– Det är helt underbart att se att appen fungerar. Det är inte alltid ambulansen är i närheten och man kan alltid bidra med något. Ju fler som är med, desto bättre, säger han.

Hjälpte ambulanspersonalen

Christopher Lundberg, projektledare för SMSlivräddare på Västra Götalandsregionen, har hört talas om larmet i Kungälv.

– Dels för att jag tycker att det är en fantastisk uppslutning med sex personer, men också att de kunde hjälpa till trots att de anlände samtidigt som vårdpersonal. Varken ambulans eller räddningstjänst hade portkoden, men det hade en av de frivilliga. Bara att de kunde bistå med portkoden gör att man har tjänat ett par minuter, säger han.

Varje år drabbas omkring 10 000 personer av hjärtstopp utanför sjukhusvården i Sverige. Idag överlever omkring en av tio som drabbas av hjärtstopp. Forskning visar att omedelbar start av hjärt- och lungräddning och minskad tid till behandling med hjärtstartare, är den viktigaste faktorn för överlevnad. 98 procent av dem som överlever blir dessutom helt återställda.

ANNONS

Har räddat liv i Västra Götaland

Forskningsprojektet SMSlivräddare drivs av Karolinska institutet i Stockholm och idag är cirka 3 000 aktiva SMS-livräddare i Västra Götalandsregionen. För att bli hjärträddare krävs att man är myndig, har gått HLR-utbildning de senaste tre åren och att man registrerar sig via den gratis mobilapplikationen.

Trots att funktionen bara har funnits i drygt ett år i Västra Götalandsregionen finns exempel där den har varit skillnaden mellan liv och död, säger Christopher Lundberg.

– Appen gör väldigt stor skillnad. Jag vet inte exakt hur många det har räddat livet på men jag vet åtminstone om minst två fall på rak arm, säger han.

När GP pratar med Svenne Andersson på onsdagseftermiddagen visste han inte hur det hade gått för den drabbade personen på dagens larm.

– Det får man inte veta via appen. Men det känns bra att kunna hjälpa till och det är skönt att se att det finns medmänniskor som bryr sig, säger han.

Fakta SMS-livräddare

SMSlivräddare är ett forskningsprojekt som leds av Karolinska institutet i Stockholm.

I Västra Götalandsregionen har funktionen funnits sedan oktober 2016. Projektet fortsätter till maj 2018. Därefter ska appen utvärderas och beslut fattas om eventuellt permanent införande.

Totalt är omkring 9 500 aktiva via appen i Stockholm och Västra Götaland. Cirka 3 000 av dem är aktiva i Västra Götaland.

Vid larm om hjärtstopp skickar larmcentralen ut ett sms till frivilliga i närheten av händelsen, samtidigt som ambulans skickas till platsen. Varje dag skickas runt 3-4 larm ut till frivilliga i Västra Götaland.

Källa: smslivraddare.se/Västra Götalandsregionen

ANNONS