Svanarna skränar för mycket - nu måste de bort

Svanarnas oljud har i flera år stört omgivningen vid Ramnasjön i Borås.Efter klagande från en granne har miljökontoret nu gjort en mätning som visar på en för hög ljudnivå, skriver Borås Tidning.

ANNONS
|

Miljökontorets mätning genomfördes både inomhus och utanför fasaden hos den klagande – och även om det inte handlade om några extremt höga nivåer, närmare bestämt 25 decibel A i genomsnitt, så överskreds riktlinjerna för nattlig ljudnivå inomhus. Det uppger Borås Tidning.

Nu måste miljökontoret agera, något de gjort genom att ingripa mot grannförvaltningen tekniska kontoret.

– Vi är skyldiga att försöka agera när vi gjort en indikerande mätning som visar risk för att bullervärdena överskrids. Vi gör oss skyldiga till tjänstefel annars, säger miljöinspektör Jennie Schürer till BT.

Tekniska kontoret har överklagat de bindande kraven till länsstyrelsen, men har också byggt ett nytt tillhåll för svanarna på andra sidan av sjön där det inte finns några boende i närheten.

ANNONS

– Det är ju meningen att sångsvanarna ska vara i den delen, men det är inte så lätt att få dem dit. De kan ju inte läsa, säger Lennart Karlsson från parkenheten till Borås Tidning.

ANNONS