Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/2

Studie: Halva Västsverige överviktiga eller feta

Andelen överviktiga eller feta av befolkningen i Västra Götaland är 49 procent, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik. Drygt fyra av tio kvinnor och fler än hälften av männen kvalar in, skriver SVT Nyheter Väst.

Fler än hälften av alla svenskar är överviktiga eller feta visar Folkhälsomyndighetens senaste rapport, vilket SVT Nyheter Väst var först att skriva om. Övervikt och fetma ökar risken för typ 2-diabetes och hjärtkärlsjukdom.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Den ökande övervikten i Sverige är alarmerande, inte minst på grund av risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-lungfonden, till SVT Nyheter Väst.

Halva Västsverige

I Västra Götaland ligger andelen på något mindre än hur det ser ut i riket i stort, då 49 procent kvalar in som överviktiga eller feta. Samtidigt publicerar Hjärt- lungfonden en ny svensk studie som visar att gastric bypass-operationer kan hjälpa diabetespatienter.

– Förhoppningsvis kan upptäckten förbättra livskvaliteten för tusentals som har diabetes och ge fler människor tid att leva, säger Kristina Sparreljung.

Framsteg för diabetiker

I ett pressmeddelande skriver Hjärt- lungfonden att 26 000 av de svenskar som har deltagit i den nya studien har opererats för övervikt. Studien visade att två tredjedelar av de patienter som åt diabetesläkemedel före operationen klarade sig utan medicin fem år senare.

– När man går ner i vikt räcker bukspottskörtelns produktion av insulin till för att kroppen ska sköta sig själv utan läkemedel. Det här är ett stort framsteg för de som har diabetes – vi rekommenderar att fler ska få möjlighet till gastric bypass-operation, säger Magnus Sundbom, professor på institutionen för kirurgiska vetenskaper vid Uppsala universitet och huvudansvarig för studien, till SVT Nyheter Väst.

Mest läst