Helen Olsson, styrelseledamot och förskollärare och Susanne Lyckevall, ordförande.
Helen Olsson, styrelseledamot och förskollärare och Susanne Lyckevall, ordförande.

Stressig miljö i förskolorna

Sju av tio förskollärare oroas för barnens säkerhet och knappt var tionde anser sig hinna med det pedagogiska uppdraget. Det visar en enkät bland Lärarförbundets medlemmar i Kungsbacka, men underlaget ifrågasätts av arbetsgivaren.

ANNONS
|

Lärarförbundet i Kungsbacka har under flera år jobbat med att belysa förskollärarnas arbetsmiljö. I mars gjordes en enkät som 250 medlemmar svarade på. Dessutom lämnades ett hundratal kommentarer.

Svaren är alarmerande, anser Lärarförbundets ordförande Susanne Lyckevall.

– Vi träffar medlemmar varje vecka och många ringer. Vi möter en stor frustration över att de inte hinner med sitt pedagogiska uppdrag. Många säger att de måste gå ned i tid för att orka med men officiellt anger de en annan förklaring.

Men det som överraskar facket mest var att så många känner att de någon gång under veckan oroas över barnens säkerhet. Sju av tio uppger detta.

ANNONS

– Vi blev lite chockade över de svaren. Man kan aldrig tumma på barnens säkerhet säger Susanne Lyckevall.

– Det får aldrig vara så att en personal är på möte, en personal byter blöja och en är ensam med barngruppen på 18 barn. Men det händer tyvärr, säger Helen Olsson, förskollärare samt ledamot i styrelsen i Lärarförbundet i Kungsbacka.

Sjukskrivningarna i förskolan ligger på en hög nivå. Samtidigt har det blivit allt svårare att få tag i vikarier, vilket gör situationen för de som arbetar ännu svårare. Många har inte tid att ta pauser utöver den halvtimmeslånga lunchrasten, enligt facket.

Stressen orsakas enligt de som svarat på enkäten i första hand av att barngrupperna är så stora och av att de saknar tid att planera dagarna med barnen.

Anette Liedström Hjorth är förvaltningschef för förskola och grundskola.

– Vi tar vara på känslan i kommentarerna, men ifrågasätter utformningen av enkäten. Det går inte att ha ett vetenskapligt förhållningssätt till resultatet. Till exempel visar vår personalstatistik betydligt högre andel förskollärare som arbetar heltid.

Hon instämmer i att det under en tid varit en besvärlig vikariesituation och påpekar att det gäller hela landet.

Men hon anser att mycket handlar om att i högre grad schemalägga personal efter barnens vistelsetider och att snabbt kunna förändra organisationen vid behov. Hon nämner också att kommunen ska söka statsbidrag för mindre barngrupper.

ANNONS

– När det gäller personalens oro för barnens säkerhet så kommer vi genomföra barnsäkerhetsronder genom stickprov på ett antal förskolor den här terminen. Ronden omfattar miljön inomhus och utomhus, säger Anette Liedström Hjorth.

ANNONS