Planerna på ett hotell i Södra hamnen i Skärhamn har skapat protester bland boende. Även länsstyrelsen är tveksam till idén. Bild: Zynka
Planerna på ett hotell i Södra hamnen i Skärhamn har skapat protester bland boende. Även länsstyrelsen är tveksam till idén. Bild: Zynka

Strandskyddet kan stoppa hotellplaner

De kritiserade planerna på hotell, bostäder och butiker i Södra hamnen ifrågasätts även av länsstyrelsen. Myndigheten saknar både alternativa placeringar och djupare miljöutredningar.

ANNONS
|

Den föreslagna detaljplanen omfattar bland annat ett fem våningar högt hotell längst ut på piren i Södra hamnen i Skärhamn. Som GP tidigare berättat har planerna mötts av starka protester från boende som vill bevara hamnen.

Även länsstyrelsen är kritisk till vissa delar av projektet. I ett yttrande påpekas flera brister i detaljplanen, främst när det gäller strandskyddet som Tjörns kommun vill upphäva. Kommunen har hänvisat till att området redan är exploaterat och behöver utvecklas för att tillgodose ett allmänt intresse.

Men det håller inte länsstyrelsen med om utan kräver att kommunen utreder om hotellet, bostäder och verksamheter kan placeras på andra ställen. Myndigheten hänvisar till flera domar i Mark- och miljööverdomstolen som förtydligat praxis när det gäller strandskyddet, vilket betyder att det nu ställs höga krav på så kallade alternativutredningar.

ANNONS

Länsstyrelsen skriver även att det inte går att göra en tillräcklig bedömning av miljöeffekterna eftersom kommunen inte gjort viktiga utredningar, exempelvis en marinbiologisk undersökning.

Enligt Åsa Jönsson, planchef på Tjörns kommun, är det oklart hur kommunen ska gå vidare med projektet.

– Vi måste sätta oss in i det här nu. Länsstyrelsen ser platsen som orörd, men vi ser det som att man vill utveckla centralorten intill vattnet.

Åsa Jönsson säger också att skärpningen av strandskyddsreglerna kommer att påverka många andra detaljplaner på Tjörn, och även andra kustnära kommuner.

Lars Carlsson (M), ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsutskottet, håller med.

– Det här innebär att man lägger en död hand över området. Min tanke är att kustkommunerna ska skicka en gemensam skrivelse till länsstyrelsen.

Ledamöterna i miljö- och samhällsbyggnadsutskottet kommer att ha ett extra möte nästa vecka för att diskutera frågan om hur kommunen nu ska agera.

– Länsstyrelsen vill att vi utreder om hotellet kan ligga någon annanstans, men jag tror inte att exploatören är intresserad av att satsa då.

Saeid Erfan, arkitekt på länsstyrelsen som jobbat med ärendet, understryker att myndigheten inte sagt nej till planförslaget, men att Tjörns kommun har mycket att bearbeta.

ANNONS

– Vi säger inte stopp för att kommuner ska kunna utveckla områden intill vattnet, men det finns en lagstiftning och praxis har gjort att det blivit svårare.

Fakta: Planerna för Södra hamnen

  1. Den föreslagna detaljplanen omfattar en hotellanläggning med 163 rum på sammanlagt 11 000 kvadratmeter, 70–100 nya lägenheter, 6 000 kvadratmeter yta för verksamheter, 3 200 kvadratmeter för kultur- och museiverksamhet samt ett parkeringshus.
  2. Bakom hotellprojektet ligger företaget Conventibus som startats av två företagare med lokal anknytning.
ANNONS