Stort minus i Kungälv men ingen skattehöjning

ANNONS
|

I den ursprungliga budgeten för 2009 räknade man med ett överskott på 17 miljoner kronor. När nästan halva året nu har gått är läget ett annat. Slutnotan för 2009 beräknas hamna på minus 55 miljoner kronor, alltså 70 miljoner mindre än vad man hade räknat med. Som i många andra kommuner är minskade skatteintäkter den främsta boven. Kungälvs kommun får in cirka 40 miljoner mindre från skattebetalarna än vad de budgeterat för. Men trots det väntar ingen skattehöjning nästa år.

- Nej, vi har tagit ett beslut om att inte höja skatterna. Vår förhoppning är att det åtgärder vi genomför i år och som fortsätter nästa år ska räcka, säger Lars Davidsson, chefsekonom i Kungälv.

ANNONS

Åtgärderna handlar dels om att minska antalet anställda med fem procent, för att därigenom få lägre personalkostnader.

- Det är framförallt frivilliga avgångar, anställda som går i pension lite tidigare. Resultatet av det kommer vi nog se först nästa år, säger Lars Davidsson.

En annan åtgärd är kommunen ska bli bättre på att utnyttja befintliga lokaler, och vara restriktiva med att bygga nytt. Kommunen ska också köpa färre vårdplatser. Barn och unga som placerats på olika hem utanför kommunen ska man istället hitta hemmaplanslösningar för.

Lars Davidsson tror dock inte att åtgärderna kommer få budgeten att gå ihop.

- Det viktiga nu är att ha långsiktiga lösningar, att lösa situationen för 2009 kommer inte att gå. Istället får vi fokusera på vad vi kan göra som inte står i strid med våra långsiktiga mål, och samtidigt jobba med att begränsa underskottet så mycket som möjligt, säger han.

ANNONS