Stora planer för hamnplan på Öckerö

I flera år har kommunen funderat på vad den ska göra med Öckerö hamnplan. Nu har man tagit ett steg på vägen och planerar 350 nya bostäder.

ANNONS
|

2015 beslutade kommunen att upprätta en ny detaljplan för området. Öckerö har som mål att växa med 75 till 100 personer per år och då räknar kommunen med att det behövs 30 till 50 nya bostäder per år under perioden 2015-2020.

I dag består Öckerö kommuns bostadsbestånd av övervägande småhus/villor och för att möta tillväxten så vill kommunen bygga mer blandat.

– Det finns en efterfrågan på lägenheter för unga och även för äldre nära service och kommunikationer. Vi kan i och för sig inte styra upplåtelseformerna i detaljplanen men vi vill även ha hyresrätter, säger Petter Leyman, planarkitekt på Öckerö kommun med ansvar för planarbetet med Öckerö nya centrum.

ANNONS

I skisserna över Öckerö nya centrum har kommunen i första hand koncentrerat bostadsbyggandet till Skärhamnsås, höjden som ligger i sydvästlig riktning mot Solhöjdens äldreboende sett från Öckerö hamnplan. Där är tanken att bygga flera flerbostadshus. På hamnplan planeras även bostadsbygganden men huvudsyftet är att binda ihop verksamheter som finns i dag till ett mer tydligt centrum med kontor, butiker och samlingsplatser.

– Det här är den största sammanhängande satsningen vi gjort, planförslaget innehåller 350 lägenheter över en tioårsperiod, vi tar ett helhetsgrepp, säger Arne Lernhag (M), kommunstyrelsens ordförande.

I dag består Öckerö hamnplan av en stor parkering, men även verksamheter som bland annat kiosk, färghandel, fiskaffär.

– Det finns i dag inget avgränsat centrum, det har man pratat om i 20-30 år, och vi har flera olika förslag i byrån som aldrig gått så långt som till ett planförslag, säger Arne Lernhag.

I maj 2016 hade kommunen medborgardialog om sina planer.

Hur var responsen hos Öckerö kommuns invånare då?

– Den var överraskande positiv, jag är van vid att det kan vara negativt, men det mottogs överraskande positivt, säger Arne Lernhag.

Nu väntas ytterligare synpunkter komma in genom att förslaget ska ut på samråd. Men först måste beslutet fattas formellt. Sedan ska förslaget genom alla instanser i planprocessen innan detaljplanen kan antas.

ANNONS

– Men ska vi ha lägenheter så måste de ändå byggas någonstans, säger Arne Lernhag.

Öckerö påverkas också i dag av situationen på väg 155 genom Torslanda och nu har Göteborgsmoderaterna fått igenom en motion där de vill att brofrågan utreds igen.

– Jag säger som jag sagt tidigare, vi kan inte förhålla oss till en motion i Göteborg.

Men han påpekar att planförslaget över Öckerö nya centrum visar att de tar situationen på väg 155 på allvar. Antalet parkeringsplatser ska hållas nere och i planen finns möjlighet att planera för ett resecentrum som ska göra att invånarna väljer alternativa resesätt. Och genom att skapa fler kontorsytor hoppas kommunen inte bara skapa fler arbetstillfällen, utan också minska pendlandet.

Fakta: Öckerö nya centrum

  1. Kommunen arbetar just nu på att ta fram samrådshandlingar till planförslaget Öckerö nya centrum.
  2. Förslaget innebär att Öckerös hamnplan bebyggs med 350 lägenheter, varav flera i flerbostadshus, kontor, butiker och annan service. Tanken är också att ge plats åt gemensamhetsytor.
  3. På Skärhamnsås vill kommunen bygga lägenheter och ett högre hus, kallat Båken, med allaktivitetshus, kontorshotell, lägenheter med mera.
  4. Samrådsmöte för allmänheten planeras 4 april på Nimbus, Öckerö.
  5. Läs mer på ockero.se
ANNONS