Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Stoppet har pågått sedan strax efter lunchtid på söndagen. Bild: Bertil Ericson

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Stora förseningar efter tågstopp

Under söndagen har det varit stopp för all tågtrafik som passerar Grästorp. Både sträckan Stockholm-Göteborg samt Uddevalla-Herrljunga-Varberg har påverkats av ett spårfel. Vid 23-tiden kan Trafikverket bekräfta att tågen rullar igen.
– Det är öppet men med reducerad hastighet förbi Grästorp, säger Jesper Andersson vid Trafikverket.

Ett spårfel på järnvägen vid Grästorp har ställt till det i tågtrafiken under söndagen. Vissa fjärrtåg på sträckan Stockholm-Göteborg har ersatts antingen med buss eller kört en annan väg – detsamma gäller för Västtåg på sträckan Uddevalla-Herrljunga-Varberg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det som drar ut på tiden är att man håller på att ta dit maskiner, vilket tar lite längre tid än vad man trodde från början, sa Katarina Wolffram, presskommunikatör vid Trafikverket.

Enligt Trafikverkets första prognos skulle sträckan kunna trafikeras runt klockan åtta på söndagskvällen. Men vid 20.30-tiden meddelar Trafikverket att problemen skulle kvarstå till midnatt.

– Det har uppstått fler spårfel under dagen. Värmen har gjort att det blivit mer jobb eftersom att risken är stor att spåren utvidgar sig, sa Katarina Wolffram.

"Klart att det blir förseningar"

Det är oklart hur många tåg som har påverkats. Spårarbeten på andra håll i området har gjort att det är trångt på banorna när trafiken leds om.

– Men för dem som normalt åker mellan Herrljunga och Uddevalla så är det klart att det blir förseningar om man får åka buss i stället. Det är mer osäkert för dem som åker Göteborg-Stockholm, sa Katarina Wolffram.

Resenärer hänvisas till respektive tågbolag för mer information.

– Man ska alltid kontakta det bolag man köpt biljetten av. Det är de som svarar för att resan blir av och på vilket sätt, sa Katarina Wolffram.

"Alla kommer ersättas"

En som har drabbats av söndagens tågstopp är Göran Nyberg som vid 22.30-tiden väntat i Falköping i 3,5 timme i väntan på att få komma vidare.

– Vi har fått väldigt oklara besked från SJ:s kundtjänst som menar att vi får invänta ersättningsbuss, säger han.

Han övervägde, likt många andra resenärer som väntat i Falköping, att ta taxi de 11 milen till Uddevalla som är hans slutstation. Men gör han det är det inte säkert att han får någon ersättning från SJ.

– De säger att om det kommer en ersättningsbuss så kommer man inte få ersättning, säger han.

När GP får kontakt med SJ:s pressjour tillbakavisas dessa uppgifterna.

– Vi kommer att ersätta alla i efterhand om man går in och göra en reklamation, det gäller även dem som tagit taxi och kan uppvisa att de haft en tågbiljett. Har man ingen biljett har vi svårt att se beviset att man skulle åka med tåg, säger Ann-Katrin Backlund vid SJ:s pressjour.

Hon säger också att det har varit svårt att få tag i ersättningstrafik under söndagen.

– Det har varit svårt då det har varit fullbokade tåg, säger hon.

Tågtrafiken öppen igen

Ann-Katrin berättar strax efter klockan 23.00 att ska tågen ska kunna rulla sakta igen, men att det är stora förseningar.

Även Trafikverket bekräftar detta.

– Det är öppet men med reducerad hastighet förbi Grästorp, säger Jesper Andersson vid Trafikverket.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.