Stora översvämningar i Västsverige

Räddningstjänsten kämpade under natten mot översvämningar på Tjörn som letat sig in i allt fler villor på ön. – Vi fick larm, på larm, på larm med folk som behövde hjälp. Vi fick göra drygt 50 pumpningar på 50 olika platser, sa Jörgen Simonsson, insatsledare vid räddningstjänsten i Södra Bohuslän.

ANNONS
|

Stora översvämningar drabbade flera områden på Tjörn efter kraftiga skyfall under torsdagskvällen. Fyra olika styrkor jobbade i ett infernaliskt tempo för att hjälpa till vid totalt 50 olika adresser.

– Vi fick åka från ställe till ställe, till ställe. Styrkorna ringde mig desperata undrade: "Vart tar vi vägen?" Det var otroligt stressigt, men med tiden avverkade vi alla larm vi fått från SOS, berättar Jörgen Simonsson, insatsledare vid räddningstjänsten i Södra Bohuslän, på fredagsmorgonen.

Så tillägger han:

– Det var även såatt när vi kom till ett ställe så kunde en granne komma ut, som inte larmat, och be om hjälp.Sådet är totalt sätt säkert fler pumpningar än vad vi fått larm på.

ANNONS

Vid klockan 01:30 under natten mot fredagkunde de fyra räddningsstyrkor som arbetat så intensivt avsluta sina arbetspass. Värst drabbat var Skärhamn, enligt räddningstjänsten.

"Fruktansvärda skyfall"

Översvämningarna innebar flera samhällsstörningaroch räddningstjänsten jobbade febrilt med att få situationen under kontroll.

– Räddningstjänsten har fyra styrkor som jobbar parallellt med översvämningarna. Det är fruktansvärda skyfall som kommer här i omgångar så svämmar det över överallt, berättade Jörgen Simonsson.

I samband med översvämningarna hade en brand i ett elskåpi en villa brutit ut, men det kunde man ta hand om snabbt.

Hjälper till med pumpar

Strax innan klockan 23 var räddningstjänsten fortfarande på plats och pumpade ut vatten ur flera villor med elektriska dränkbara pumpar -speciella pumpar som går att stoppa ner i upp till tre meter djupt vatten.

– Det är bättre nu kan man säga, vädret är stabilare och då sväljer det undan rätt så fort, många villor har ju även avlopp eller liknande där vattnet börjatrinna undan.Vi hjälper till med pumpar så mycket som vi kan, saGöran Andtbacka, räddningschef i beredskap vid södra Bohusläns räddningstjänstförbund.

Fler än 40 villor drabbade

Enligt räddningstjänsten var det främst Skärhamn som drabbades, men även andra områden på Tjörn som ligger lågt.Göran Andtbacka berättade att det har varit en hektisk kväll med många larm.

–Vi har varit i ett 40-tal villor och pumpat, men i verkligheten är det nog ännu fler villor som är drabbade. Inledningsvis kom det intensivt med larm, nästan ett tiotallarm på en och samma gång, sa han.

ANNONS

Mer regn under morgondagen

Enligt prognoserna kommer regnovädret fortsätta under fredagen.

–Det kommer vara ganska likartat under fredagen, en del skurar under natten, sen imorgon kommer det dra igång med skurar under morgonen och förmiddagen under stora delar av Götaland. Detfinns även risk för åska, säger Ian Engblom vid vädertjänsten Foreca.

Fortsätter regnet falla i den här takten riskerar översvämningarna att bli värre.

– Det är ganska fuktigt och blött ochnågon längre tid med sol ser det inte ut att bli, så det hinner nog inte torka upp speciellt mycket emellan regnperioderna, säger Ian Engblom.

Men vid räddningstjänsten tror man inte att det kan bli värre översvämningar än vad det är i nuläget.

– Vi tror inte att det kan bli värre, det kan eventuellt komma nya skurar, men inte medden intensiteten som det har varit ikväll. I så fall kanske vi kan hjälpa till med tips och råd till privatpersoner på hur man ska göra för att undvika ytterligare översvämning, sägerGöran Andtbacka.

Texten uppdateras.

ANNONS