Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/5

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Stor skogsbrand i Ale kommun

Räddningstjänsten har kämpat mot en stor skogsbrand i Ale kommun norr om Göteborg. En helikopter har satts in och har vattenbombat elden från luften.

En skogsbrand bröt ut öster om Skepplanda i Ale kommun cirka fyra mil norr om Göteborg strax efter klockan 16 på tisdagseftermiddagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

På onsdagsmorgonen hade branden lugnat ner sig. Det har varit fyra enheter och cirka 20 man från räddningstjänsten på plats under natten för att bekämpa elden.

– Man kommer fortsätta vara på plats och lägga på vatten för att det inte ska ta sig igen. En helikopter kommer även att ansluta under förmiddagen, säger Martin Olsson, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten.

LÄS MER: Nu råder eldningsförbud i Storgöteborg

Brandflyget har varit uppe

Efter att brandflyg skickats upp på tisdagen uppskattades det eldhärjade området till omkring 40 000 kvadratmeter – en yta som motsvarar omkring åtta fotbollsplaner.

Det ska inte ligga några hus i närheten som hotas av branden.

Den svårtillgängliga terrängen ställde till det för räddningstjänsten. Bland annat användes sexhjuliga motorcyklar och bandvagnar i ett försök att nå fram till brandhärdarna.

– Men det lyckades inte, så vi har fått transportera oss till fots. Det ökar svårigheten för oss att hantera den. Det rör sig om kilometerlånga avstånd, det har brunnit som i en avlång ellips, säger insatsledaren Kristoffer Gottlieb.

En stor rökpelare från skogsbranden var synlig över Göta älvdalen. Personer som befann sig i de norra delarna av Kungälvs kommun berättade att de såg rökpelaren stiga vid omkring 17.30-tiden.

Vid 20.00-tiden sattes helikopter in för att bekämpa branden från luften.

Enligt läsare som hört av sig till GP kan röken från branden ses i bland annat Rannebergen i nordöstra Göteborg.

Mobiliserar under natten

Vid midnatt hade branden lugnat ner sig, och helikoptern, som vid den sista överflygningen inte såg några större lågor längre, skickats hem. Klockan 04.00 i morgon kommer den skickas upp igen för att fortsätta vattenbegjutningen av området. Under natten byts räddningstjänstens personal ut, och de nytillkomna kommer att förbereda morgondagens insats.

– Med tanke på väderläget så befarar vi att branden kommer ta sig igen i morgon. Vi förbereder så gott vi kan nu när det blir kallare och den relativa luftfuktigheten ökar, säger Kristoffer Gottlieb.

Släckningsarbetet är alltså långt ifrån över.

– Det här kommer pågå under lång tid. Vi är i början av hanteringen av den här skogsbranden och kommer få hantera det i ett par dagar framåt innan vi kan släppa det. Det är så det är när det är så här torrt. Det är därför vi har lagt ett eldningsförbud i områdena, säger Kristoffer Gottlieb.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.