Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Foto: Arkiv

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Stopp i tågtrafiken mot Vänersborg

  Det är kraftiga störningar i tågtrafiken mot Vänersborg under torsdagsmorgonen. – Det beror på ett växelfel mellan Vänersborg och Öxnered, säger Beisi Sundin, presstalesperson vid Trafikverket.

  Växelfelet uppstod under morgonen vilket påverkar tågtrafiken mot Vänersborg. Detta innebär att alla SJ:s tåg som går mellan Herrljunga och Uddevalla är inställda.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Jag vet inte riktigt hur trafiken kommer att påverkas. Det är tågoperatörerna som har hand om ersättningstrafiken, säger Beisi Sundin, presstalesperson vid Trafikverket.

  Vad som har orsakat växelfelet vet man ännu inte på Trafikverket och inte heller hur Västtågen mot Vänersborg påverkas.

  Oklart när felet avhjälps

  – Västtrafiks tåg mellan Göteborg och Vänersborg kör just nu endast mot Öxnered, säger hon.

  Exakt när felet kan vara åtgärdat är oklart, men enligt Beisi Sundin kommer det att ske någon gång under eftermiddagen.

  – Lite senare under förmiddagen kommer vi förhoppningsvis kunna ange en mer specifik prognos över när det blir fixat, säger hon.

  Skytteltrafik

  Enligt Västtrafik kommer de att gå ersättningsbussar mellan Öxnered och Vänersborg och Trafikverket har uppdaterat sin prognos till att felet ska vara avhjälpt vid 13-tiden.

  Efter klockan 13kom Västtrafik med nya uppgifter. Växelfelet gick inte att åtgärda i tid och nu står tågtrafiken fram till fredagsmorgonen.

  – Någon gång imorgon bitti kommer det att köra igång igen. Men jag vet inte ommorgonpendlingen kommer klara sig eller inte, säger Henrik Sandström på Västtrafiks störningsjour.

  Västtrafik meddelar att det kommer att gå skyttetrafik med bussar mellan Vänersborg och Öxnered medan det kommer gå ersättningsbussar mellan Uddevalla och Herrljunga enligt tidtabell.

  Arbetsfordon på växel

  – Det är ett arbetsfordorn som råkat göra sönder växeln, säger Monica Bengtson, presstalesperson vid Trafikverket till GP på torsdag eftermiddag.

  Efter olyckan behövde Trafikverket undersöka den trasiga växeln och då kom man fram till att den inte kunde repareras.

  – Nu har det beställts en nyväxel och den måste komma fram och monteras. Det är därför som prognosen för tågtrafiken har skjutits fram till fredag morgon, säger Monica Bengtson. 

   

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.