Stinkande räkor ställer till problem

Sopsorteringen på Öckeröarna funkar sådär ihop med räkskal och fiskrens. Att lägga avfallet i frysen är en av lösningarna som boende tar till.

ANNONS
|

I början av året började Öckerö kommun att successivt införa sortering av hushållsavfallet. Från den 1 maj sorterar nu hushållen i hela kommunen ut det biologiska avfallet i särskilda kärl. Men med mycket färsk fisk och skaldjur på tallrikarna har en del boende klagat över att det stinker från sopkärlen. I värsta fall kan det vara två veckor innan soporna töms.

- Det är några som sagt att de haft problem med detta och det har skrivits lite på vår facebooksida, säger Thomas Wijk, kretsloppschef i Öckerö kommun.

Öborna har testat lite olika metoder för att bli kvitt problemen. Enligt Thomas Wijk är en av strategierna att helt enkelt frysa in räkskalen och låta dem ligga i frysen tills den dagen det biologiska avfallet ska hämtas.

ANNONS

- Jag har själv testat en annan variant efter att jag både ätit räkor en dag och haft kräftskiva en annan. Jag sprayade skalen och sopkärlet med en blandning av vatten och ättika. Då försvann alla flugor och nästan all lukt också, säger Thomas Wijk.

Men för att hjälpa de boende att slippa stank från matresterna inför kommunen nu specialregler över de varma sommarmånaderna. Under juni, juli och augusti är det därför tillåtet att slänga räkskal och fiskrens i det sopkärl som har kortast tid kvar till tömning. Det gröna för vanliga sopor töms varannan vecka och det bruna för biologiskt avfall töms veckorna där emellan.

- Vi har talat med andra kommuner om hur de har löst problemet. I Sotenäs till exempel gör man så här för att slippa olägenheter över sommaren, säger Thomas Wijk.

Under övriga delar av året uppmanar kommunen hushållen att sortera matavfallet och alltid slänga det i den bruna soptunnan. Målet är att samla in minst 50 procent av matavfallet, som bland annat ska gå till biogas.

- För dem som får problem med lukt och andra olägenheter har vi fler tips på vår hemsida på vad man kan göra, säger Thomas Wijk.

ANNONS
ANNONS