Jerikotunneln.
Jerikotunneln.

Stiltje för byggplan i Jeriko

Ett samarbete mellan Partille och Lerum skulle ge plats åt nya företag och bostäder vid Jerikotunneln. Nu tror ett av kommunalråden att det lär dröja fem år innan något händer.

ANNONS
|

Diskussionerna om att förvandla området runt Jerikotunneln till bostäder och arbetsplatser har pågått i många år. Men 2013 blev de mer konkreta än någonsin när politikerna i såväl Lerum som Partille klubbade en fördjupad översiktsplan för området.

Ambitionerna var höga: uppemot 1 000 bostäder och mellan 2 000 och 3 000 arbetstillfällen bedömdes kunna rymmas i området, som i dag domineras av kuperad skogsterräng. Man pekade också på möjligheten att anlägga en linbana för att knyta ihop nyetableringen med Jonsered och eventuellt minska bilberoendet något.

Men nu står arbetet i stort sett still.

– Vi har inte haft det upp i något politiskt organ på länge. Vi är väldigt beroende av Trafikverket eftersom det krävs ett nytt mot och en tvärförbindelse till Åstebo, säger Stefan Svensson (M), kommunalråd i Partille kommun.

ANNONS

Åstebo ligger mellan Partille och Mölnlycke och förbindelsen skulle syfta till att skapa en bra kontakt mellan E 20 och riksväg 40. Men Stefan Svensson bedömer att det åtminstone lär ta fem år innan Trafikverket har fått sin process tillräckligt långt för att det ska vara meningsfullt att gå vidare med exploateringsplanerna.

– Från vår sida försöker vi hela tiden få en lösning till stånd så fort som möjligt. Vi har brist på industrimark och bostäder och skulle se detta som ett välkommet tillskott, säger Stefan Svensson.

ANNONS