Folkbåten togs fram efter att en tävling utlysts, berättar Rolf Uppström, en av arrangörerna av veckans svenska mästerskap.
Folkbåten togs fram efter att en tävling utlysts, berättar Rolf Uppström, en av arrangörerna av veckans svenska mästerskap.

Startskott för folkbåts-SM

ANNONS
|

I dag går startskottet för folkbåts-SM i Ljungskile. Rolf Uppström är en av arrangörerna.

Ni seglar i Ljungskileviken. Hur ser SM-dagarna ut?

- Det blir fullt pådrag från morgon till kväll. Tre seglingar torsdag, tre fredag och två lördag. Det blir lätt vind har vi förstått. Det hela är ju lika mycket ett socialt event, både på vattnet och på land, berättar han.

ANNONS

Nordiska folkbåten fyller 70 år i år. Vad är det som är så speciellt med den?

- Det är urmodern till fritidsbåtarna i Sverige. Skandinaviska seglarförbundet ville ha en entypsbåt och utlyste än tävling. Eriksbergvarvet fick uppdraget att ta fram båten från de bästa förslagen i tävlingen. Skeppsredaren Sven Salén blev så förtjust så han beställde 60 stycken på en gång. Det var 1942. Fyrtio av båtarna byggdes där Angeredsbron står nu och många som var med där och lärde sig hur man gjorde åkte sedan hem och startade egna varv, Hallberg Rassy med flera. Det blev småbåtsindustrin i Bohuslän. Men i dag är träbåtsbyggandet i princip borta.

24 båtar är anmälda. Någon hemmaseglare som har chans på SM-guldet?

- Nja, det tror jag inte. Fast då är det kanske mig man ska hoppas på, ha ha. Jag satsar på att bli bland de tio första, allt annat är en besvikelse.

ANNONS

ANNONS