Städerska stal för 600 000 kronor

En hemstäderska misstänks för att ha stulit i människors bostäder i Halmstad och Hylte för över 600 000 kronor. När hon polisanmäldes svarade hon med att hota sina offer.

ANNONS
|

Historien tar sin början 2015 då kvinnan anlitas för att städa hemma hos ett äldre par. Efterhand rekommenderas hon också åt andra släktingar och bekanta till paret.

Under tiden kvinnan är i människors hem börja värdesaker försvinna. Det rör sig om tillhörigheter som både har högt personligt och monetärt värde: smycken, märkesklockor och matsilver. Städerskan granskar noga hemmen, rotar igenom privata utrymmen – under förevändningen att hon städar. Hon stjäl också nycklar till bostäderna, men det är oklart om hon tar sig in olovligen på egen hand.

Langade vidare

En del avstöldgodset säljer hon vidare till pantbanker i Halmstad och Helsingborg – vilket också leder till att polisen kommer henne på spåren. Det är när man gör rutinkontroller hos en pantbank i Halmstad som det upptäcks att hon löst in vigselringar och andra personliga smycken tillhörande olika människor. Polisen kontaktar smyckenas ägare och det framkommer att kvinnan städat hos samtliga.

ANNONS

Kvinnan får senare veta att hon polisanmälts. Då dimper det ner ett handskrivet brev hos en av dem som köpt hennes städtjänster.

"Jag får då säga sanningen att jag arbetat svart", skriver kvinnan i brevet och tillägger,"ni åker dit för skattefusk".

"Älskar guld"

Men hennes kunderkan visa upp bokföring, bland annat underlag för RUT-avdrag. I förhör med polisen nekar kvinnan till brottsanklagelserna. Hon nekar också till att ha städat hemma hos någon person överhuvudtaget under de senaste åtta åren, detta eftersom hon har problem med hälsan.

Men i senare förhör ändrar hon sin version. Nu heter det att hon inte velat röja sig själv och personerna hon städat hos, eftersom hon arbetat svart.

Att polisen hittat en ansenlig mängd värdesaker hemma hos henne förklarar hon med att hon "älskar guld". Hon menar att alltsammans är köpt eller tillbytt – trots att flera av sakerna hon sålt till pantbanker kunnat identifieras av personerna hon stulit ifrån. Hon påpekar att det vore korkat av henne att sälja godset vidare om hon visste att det var stulet.

Kvinnan kommer nu att åtalas för grov stöld och bedrägeri - och riskerar fängelsestraff om hon döms.

ANNONS