Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Helena Järpssten har valts som tillfällig ordförande för nybildade Stenungsundspartiet som vill fokusera på lokala frågor i Stenungsund.
Helena Järpssten har valts som tillfällig ordförande för nybildade Stenungsundspartiet som vill fokusera på lokala frågor i Stenungsund.

Splittring följs av nytt parti

I fiol hoppade de av Moderaterna. Nu har de sju vildarna bildat ett nytt lokalt parti med fokus på Stenungsunds bästa.

Stenungsundspartiet som det heter registrerades nyligen, det saknar politisk färg och välkomnar människor med olika ideologiska ståndpunkter. 
– Vi vill vara ett parti för framtiden i Stenungsund. Vi vill Stenungsunds bästa och fokusera på frågor som är viktiga för Stenungsund, säger ordföranden Helena Järpsten.
Vill inte alla partier det?
– Det är möjligt att de vill, men det finns alltid en partipiska från riks. I bland säger storstaden att det här är viktigt för det ska vi gå till val på. Först var det öppna våra hjärtan och sedan var det stänga alla dörrar. Då är det svårt att stå upp för vilka värderingar man har som lokalpolitiker. För oss här kan det vara viktigare med tillgängligheten i kommunhuset än valfrihet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se


Stenungsundspartiet vill bryta blockpolitiken. Enligt Helena Järpsten har stora frågor för samhället fått fel fokus för att partierna har varit så fokuserade på att få igenom sitt partis beslut. Som exempel nämner hon bygget av en ny arena där det blev en stor tvist mellan blocken om alkoholservering i restaurangdelen i stället för att politikerna diskuterade vad anläggningen egentligen skulle betyda för invånarna. Genom mer samarbete över partigränserna kan Stenungsund styras effektivare tror Helena Järpsten.
– Ta exempelvis fria resor för pensionärer. Det var ett vallöfte som vi inte fick igenom i minoritet med Moderaterna. Det har vi lyckats med i den nya majoriteten, säger Helena Järpsten.

Fakta: Stenungsundspartiet

  • Bildat av sju avhoppade moderater på förfrågan från allmänheten. 
  • Välkomnar alla oavsett politiskt färg som vill driva lokala frågor.
  • Har vildkaprifol som partisymbol.
  • Leds för tillfället av Helena Järpsten, som har en bakgrund som chef inom äldreomsorg och i dag arbetar med arbetsmiljöfrågor och säkerhet.
  • Bakgrund: De sju lämnade efter interna strider i fiol Moderaterna i Stenungsund. Ihop med S, V och MP bildade de sedan en ny majoritet i kommunfullmäktige. Bakom avhoppen låg såväl en kritik mot moderpartiet på riksnivå som lokalt.
Mest läst