Bebis räddad från brand

Flera skärrade Varbergsbor blev vittne till hur en kvinna och ett barn räddades ur ett brinnande hus i centrala Varberg på fredagsförmiddagen.

ANNONS
|

En kvinna och ett spädbarn räddades från tredje våningen vid en brand i ett hyreshus på Eskilsgatan i centrala Varberg. När HN:s reporter kom till platsen vällde röken ut ur byggnaden och från den tredje våningen stod en kvinna med ett spädbarn i famnen och skrek på hjälp.

Räddningstjänsten kunde under stor dramatik plocka ner kvinnan och barnet, allt bevittnades av en skräckslagen folksamling nere på gatan.

Eva Ek, 73 år, bor i området och var ute på promenad när hon blev vittne till räddningen.

–Först såg jag att det kom en bil från räddningstjänsten och sedan får jag syn på en människa på tredje våningen som försökte öppna fönstret. När röken hade skingrat sig något såg jag att det var en mamma som höll ett litet barn i famnen. Hon försökte hålla bort barnet från röken så gott hon kunde.

ANNONS

Hon fortsätter:

–Folk var panikslagna. Vi grät. Fruktansvärt svart rök vällde ut i omgångar från fönstren. Till slut kom bilen med stegen. Det kändes som det tog 10-15 minuter innan den var framme.

– En kvinna och en bebis har förts till sjukhus efter att ha fått i sig rök, de är inte livshotande skador, men mer än så vet jag inte, säger polisens presstalesperson,Stefan Gustafsson.

Båda var vid medvetande när de fick hjälp av räddningspersonal att ta sig in i ambulansen. Ingen annan person ska ha blivit skadad i samband med branden. Enligt räddningsledaren på plats ska övriga hyresgäster ha tagit sig ut genom trapphuset. Vid 13-tiden på fredagen var räddningstjänsten fortfarande kvar på Eskilsgatan för att ventilera ut rök ur byggnaden samt för att invänta personal från försäkringsbolagen. –En av lägenheterna på andra våningen är totalskadad och flera lägenheter är rökskadade, säger Ulrika Mårebäck, räddningsledare. Totalt arbetade tre räddningsenheter från Varberg och Veddige med branden.

I nuläget rubricerar polisen händelsen som allmänfarlig vårdslöshet.

I den polisanmälan som upprättats står det att "okändgärningsman har på okänt sätt orsakat brand i en lägenhet och därefter lämnat platsen".

– Vitror inte att det finns något uppsåt till brott utan att det är oaktsamhet som orsakat det här. Det har pratatsom att en elektrisk apparat som stått på laddning kan vara orsaken. Men det är bara spekulationer, sägerPer-Alexander Treptow, polisens stationsbefäl i Varberg.

ANNONS

Polisenär ganska säkra påatt branden startade i ett av lägenhetens sovrum, eftersom detta är helt utbränt medan resten av lägenheten är kraftigt rökskadad.

Huset är avspärrat och teknisk utredning pågår.

Texten uppdateras.

ANNONS