Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Solen sviker i väst

På flera håll i landet förväntas sommaren göra en oväntad återkomst i helgen. En rysk högtrycksvägg pressar solen mot svenska breddgrader. Men västkusten verkar bli snuvade på konfekten.

Solen har för det mesta lyst med sin frånvaro under sommaren och den första höstmånaden har inte varit särskilt mycket bättre. Istället har kvicksilvret haft det svårt att nå några nämnvärda höjder och sommaren 2017 ska ha varit den kallaste på 100-tals år.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Sensommar igen

Därför erbjuder helgens väder ett ljus i tillvaron för många svenskar. En rysk högtrycksrygg ger ett stabilt väder över Skandinavien och sensommaren kan göra sig påmind igen – men inte för västkusten.

– Längst Götalands och Svealands östkust finns det en större chans för värme och sol. För Västsverige drar ett regnområde in på lördagen och söndagen och erbjuder inget strålande väder heller, säger Erik RIndeskär, meteorolog på vädertjänsten Foreca.

Men på västkusten...

Han förklarar att högtryck inte alltid behöver betyda solsken och värme, så som det gör på sommaren. I Västsveriges fall orsakar högtrycket fukt som bildar lågt hängande moln. Och när det inte blåser särskilt mycket skingras inte molnen.

– Och på hösten och vintern är solen ofta för svag för att bränna bort molnen, säger Erik Rindeskär.

Trots att helgen blir grå så kan temperaturen stiga något. Under söndagen säger Forecas prognoser att temperaturen kan leta sig upp till hela 18 grader. Och för den i Västsverige som bor allra närmast havet finns fler goda nyheter.

– På fredagen kan molntäcket spricka upp på de mest kustnära områdena. Men så fort man är en bit in från kusten kommer det att vara mulet, säger Erik Rindeskär.

Nästa veckas solchanser

Högtrycket håller ställningarna fram tills början av nästa vecka. Sedan kan den ryska ryggen komma att försvagas något och molntäcket kommer att tunnas ut på västkusten.

– På onsdag och torsdag nästa vecka finns det bäst chanser för sol i regionen. Men då är de varma temperaturerna som bortblåsta. Senare på veckan lurar nya fronter ute på Atlanten, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.