Solberga kyrka har anpassats till dagens behov

Många kyrkor som renoveras blir samtidigt mer moderna. Solberga kyrka utanför Kungälv är en av dem som fått ett rejält ansiktslyft. I morgon slås portarna upp igen.

ANNONS
|

Kyrkan, som byggdes någon gång slutet av 1100-talet och början av 1200-talet, har varit stängd sedan förra sommaren då den omfattande renoveringen startade. Inför arbetet fick personalen föra fram sina behov och önskemål och en hel del på listan har nu genomförts. Kyrkan har bland annat fått nya trappor, handikapptoalett och mer förvaringsplats för tyger.

Eftersom Solberga kyrka har en så kallad korsarm, en del som går ut från den långsmala byggnaden, fanns också möjlighet att anpassa kyrkan efter dagens behov.

–Kyrkan är överdimensionerad, den är byggd för cirka 300 personer, men i dag brukar det komma drygt 100 personer på gudstjänsterna så vi vill utnyttja det på ett bättre sätt, säger Yvonne Haag, administrativ chef i Solberga pastorat.

ANNONS

Hon visar runt i kyrkan där byggnadsarbetarna håller på med de sista detaljerna. I den nya moderna och ljusa delen finns ett kök, två samtalsrum och ett lite större rum med glasdörrar mot kyrkosalen, där det exempelvis kan hållas barngudstjänster.

– Nu kan vi också servera kyrkkaffet här och det innebär också att man frigör utrymme i församlingshemmet.

Budget för renoveringen är 17 miljoner kronor. Yvonne Haag hoppas att investeringen gör att kyrkan ska fungera många år framöver och även bidra till fler besökare. I morgon är det dags för den efterlängtade nyinvigningen.

– Kyrkklockan har varit avstängd under renoveringen så många har upplevt det som tyst, men nu kommer det att ringa igen.

Att modernisera gamla kyrkor, i samband med renoveringar, sker på en hel del ställen, enligt Roger Walderstedt, tillförordnad chef för enheten fastigheter och kulturarv i Göteborgs stift.

– Arkitekterna vill ofta sätta sin prägel och det blir ett mer modernt uttryck. Man brukar också titta på ljusstyrning och ljudbild så att kyrkan exempelvis kan fungera för en konsert. Samtidigt måste man vara lite försiktig och göra förändringar med finess, det handlar om gamla byggnader som vi vill bevara.

Gamla kyrkor är skyddade enligt kulturmiljölagen och vid en ombyggnation krävs tillstånd från länsstyrelsen. Genom hela arbetet ska det också finnas också en antikvarisk medverkande som ser till att kulturvärden beaktas.

ANNONS

Roger Walderstedt understryker att målet är att skapa bra arbetsmiljö och att kyrkorna ska vara tillgängliga för alla.

– Alla ska känna sig välkomna, men sedan går det inte alltid att göra så här gamla byggnader 100 procent tillgänglighetsanpassade.

För att finansiera projekten kan församlingarna söka både kyrkounderhållsbidrag från stiftet och kyrkoantikvarisk ersättning, vilket är statliga medel. I Göteborg stift handlar det om cirka 70–80 miljoner kronor om året i bidrag från staten, enligt Roger Walderstedt.

Fakta: Fler kyrkorenoveringar

  1. Fässbergskyrkan i Mölndal är stängd för renovering, bland annat pågår sanering och elarbeten. Kyrkan väntas öppna första advent.
  2. Sankta Birgittas kapell i Göteborg var stängd i nästan ett år för renovering och återinvigdes i slutet av mars.
  3. Örgryte gamla kyrka totalrenoveras och ska bland annat få ny belysning i taket och tillgänglighetsanpassas. Nyöppning planeras i maj.
ANNONS