Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Socialt företag ska driva hotell i Jonsered

  I juli öppnar det sociala företaget Le Mat hotell i Jonsered. Målet är att både gå med vinst och få människor som hamnat långt ifrån arbetslivet i arbete.

  GP träffar både ansvariga och deltagare i restaurangen Gibsons kök, den del av hotellet i Jonsereds fabriker som öppnat och som serverar frukost och lunch. Elisabeth Abrahamsson är projektledare och styrelseordförande för hotellet. Hon har varit med från start på Le Mats resa både i Sverige och utomlands.
  – Alla företag vill göra vinst. Men i stället för att plocka ut vinsten så återinvesterar vi, det viktigaste för oss är kunna anställa så många som möjligt, säger hon.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Le Mat-konceptet finns redan som bed&breakfast i Göteborg och Stockholm. Hotellet i Jonsered är det första för Le Mat i Sverige och har realiserats via en entreprenörsutbildning som finansierats via ett EU-socialfondsprojekt. 22 personer, alla långt utanför arbetsmarknaden, påbörjade utbildningen i januari förra året. 
  – Det var några som föll bort under resans gång. De mäktade helt enkelt inte med, säger Elisabeth Abrahamsson.

  Hon betonar att alla i projektet har haft olika förutsättningar beroende på arbetskapacitet.
  – Förutsättningarna pratar vi väldigt lite om. Istället pratar vi om vilka tillgångar vi har, säger verksamhetschefen Therese Lundström.
  I Jonsered är de flesta anställda genom olika arbetsmarknadsåtgärder. Utöver verksamhetschefen har kocken Andreas Karlsson rekryterats. Dessutom har Allmir Gavazaj, en i den första kullen entreprenörsutbildade, fått en fast tjänst. Sammanlagt är det sju eller åtta personer som har varit med sedan utbildningsstarten i januari 2016.
  – Just i dag är det Domino Veloso och jag som varit här längst, säger Allmir Gavazaj.

  Verksamhetschef Therese Lundström har rekryterats från hotellbranschen. Enligt henne är den viktigaste biten i ett socialt företag att lyfta personalen och jobba individstärkande. Lyhördhet och vi-känsla är grundläggande.
  – Det är ett mer mänskligt sätt att arbeta på. Jag ser det som ett hållbart sätt att arbeta. Det är både en stor glädje och en utmaning att jobba här, säger Therese Lundström.  
  De andra nickar och håller med, här hjälps alla åt. Personalen samarbetar och det blir inte samma stress.
  – Man kan ha en dålig dag, vi andra kan hjälpa till att stötta varandra, säger Lena Wahlqvist.
  – Men det är ingen lekstuga här utan vi jobbar professionellt. Vi kommunicerar mycket mer än på en vanlig arbetsplats, cheferna hjälper till handgripligen, säger Tomas Fridlund.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.