Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  1/4

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Snart kan butikerna flytta in i gallerian

  Mölndal galleria tar form och är snart klar invändigt. 80 procent av lokalerna är uthyrda och redan i sommar flyttar de första butikerna in.

  Bygget av den nya gallerian i Mölndals centrum går nu in i slutfasen och även om det fortfarande återstår en hel del finputsning går det att få en bra bild av hur köpcentret kommer att se ut. 
  – Ambitionen är att de befintliga gatorna ska fortsätta in i gallerian och att stadens karaktär reflekteras, säger Carl Birath, arkitekt på Rstudio som ritat gallerian tillsammans med Arkitekterna Krook och Tjäder.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Tillsammans med representanter från Citycon och NCC ger arkitekten GP en rundvisning i gallerian. Den består av två våningar och omfattar 24 000 kvadratmeter handelsyta. Interiören präglas av hållbara material som tegel, natursten, plåt och koppar. En vägg kommer att täckas helt av växter och dagsljuset flödar in genom de stora glaspartierna.
  – Vi vill skapa en ombonad karaktär och ett slags offentligt vardagsrum med möjligheter att hänga. Dessutom har variation varit ett ledord, vi vill ha en väldigt tillåtande miljö.
  En annan viktig aspekt är att gallerian ska smälta in i stadskärnan och Citycons förhoppning är att människor ska använda stråken som naturliga vägar till exempelvis Mölndals bro. 

  Torsdag 27 september är det dags för invigning och förutom några tomma lokaler är utbudet klart. Sedan tidigare är det känt att stora kedjor som H&M, Lindex, Kappahl, Ica Kvantum och Systembolaget fått hyresavtal. Nu avslöjar Citycon att även Claes Ohlson, Kicks och Joy flyttar in i gallerian. 
  – Att kedjorna etablerar sig är ett kvitto på att marknaden gillar det här, säger Martin Kjellman, affärsområdeschef på Citycon, 
  Han är också nöjd med det stora utbudet av restauranger och kaféer. Senaste tillskotten är hamburgerkedjan Max, kaféet Wayne’s coffee och den lokala restaurangen Tonys.
  – Det är viktigt med en bra bandning av butiker och restauranger. Det skapar en attraktiv mix som passar dagens kunder.
  Är det några verksamheter ni saknar?
  – Vi vill gärna ha mer mode och även fler unika butiker. Vi har också tankar om service, exempelvis en vaccinationscentral.

  Trots tuff konkurrens både från e-handel och andra köpcentrum tror Martin Kjellman att Mölndals galleria kommer att stå stark och Citycon räknar med runt sex miljoner besökare per år 2020. Ett starkt argument för det är att placeringen mitt i Mölndals centrum ger goda förutsättningar.
  – Det måste finnas handel, bostäder, samhällsservice och ett bra resecentrum för att skapa en helhet. Den här platsen har alla de kvaliteterna.

  Enligt tidsplanen ska byggnaden slutbesiktigas 15 juni och därefter kommer de första butikerna att flytta in i.
  – Rent tekniskt hade vi kunnat öppna i sommar, men det är inte kommersiellt gångbart utan vi väntar tills alla är tillbaka efter semestern, säger Martin Kjellman.