Snöhalkan slår till i Västsverige

ANNONS
|

Den västsvenska julen har hittills varit grön och varm. Men i samband med att vägarna fylls av hemvändande julfirare kommer nu snön. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall för södra och västra Sverige, inklusive Västra Götaland och Halland.

Snön väntas dra in under lördagskvällen och falla under natten mot söndagen. Temperaturerna lägger sig runt noll, med ett par plusgrader längs kusten.

- Det kan börja snöa i Halland under den sena kvällen. Sedan sprider sig det här området vidare åt nordost. Under natten ser det ut att bli en hel del snö över inre Halland, upp mot Göteborg, Sjuhärad och i stora delar av Västra Götaland. Det kan vara ett ganska kraftigt snöfall, säger Per Holmberg, meteorlog på Foreca.

ANNONS

Läs mer:Flera halkolyckor på vägarna

På håll kan det falla runt en decimeter snö.

- Men det är osäkert hur mycket som lägger sig i Halland och i Göteborg, men inåt landet och lite norrut kan det bli en del, säger Per Holmberg.

Enligt Trafikverkets halkprognos finns det risk för ishalka och snöhalka i Halland, kring Göteborg och södra Bohuslän samt i Sjuhäradsbygden under söndagsnatten.

- Det är ju den säsongen nu. Man får räkna med att det är lokalt halt på vissa ställen. Man får inte låta sig luras av att man åker på en torr väg. Vid en svacka eller bro kan det mycket väl vara halt ändå, säger Lennart Helsing, presskommunikatör på Trafikverket.

Mot söndagsmorgonen övergår snöfallet i regn, samtidigt som temperaturerna stiger till flera plusgrader. Därefter vänder det igen – ny kyla slår till under natten till måndag.

- Då blir det minusgrader och risk för påfrysning, så det kan bli problem med ishalka, säger Per Holmberg.

Vädret under veckan bjuder huvudsakligen på uppehåll och växlande temperaturer. Det blir något kallare än vad det varit hittills i vinter.

ANNONS