Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Anna Ljung köper två smycken av Angela Glans i leksaksbutiken i Mölndal. Angela är ganska säker på att de inte innehåller något som är farligt, men ser fram emot att få ett kvitto på det.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Smycken som säljs till barn kan var giftiga

  Smycken som säljs till barn kan innehålla giftiga metaller som nickel, kadmium och bly. Mölndal är en av över 100 kommuner som deltar i en nationell kontroll av hur lagstiftningen följs.

  Anna Ljung lyfter upp ett smycke i handen i den lokala leksaksaffären i Mölndal.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Hon är miljöinspektör i Mölndals stad och en av tre som just nu kontrollerar farliga smycken i butiker.

  Hon letar efter metallerna nickel, bly och kadmium som ofta finns i oäkta smycken.

  – Man använder det för att det är billigt. Men det finns lagstiftning kring smycken och gränsvärden för hur mycket av de här tungmetallerna som de får innehålla.

  När det handlar om nickel är frågan hur mycket nickel som smycket släpper ifrån sig eftersom ämnet kan vara allergiframkallande vid kontakt med huden.

  – Kadmium och bly är egentligen bara farligt om man får det i sig. Om barn till exempel slickar på sina hängsmycken, säger Anna Ljung.

  På sikt är förstås effekterna större när smyckena kastas och tungmetallerna kommer ut i vår miljö. Anna Ljung påminner också om tillverkningsledet och de miljöproblem och hälsorisker som personal utsätts för.

  Efter att ha frågat om butiksägaren Angela Glans känner till att hon är ansvarig för att de smycken som hon säljer uppfyller lagstiftningen så köper hon två stycken som hon packar ned i varsin påse.

  – Lagstiftningen är ganska tuff. Det är du som säljare som har ansvar mot konsument. Du ska också ha rutiner för och kunna visa hur du kontrollerar att du uppfyller lagstiftningen, säger Anna Ljung till Angela Glans.

  Smyckena ska nu skickas till kemikalieinspektionen för analys. Strax före sommaren väntas svar på om de innehåller mer tungmetaller än tillåtet eller om mängden håller sig inom gränsvärdena. Angela Glans är inte orolig.

  – Jag litar på vår leverantör och säljare som vi haft i många år. Jag skulle inte handla av alla de 7 000 som kommer hit och vill sälja smycken, för de kan ta in vad som helst. Jag vill inte sälja något som är farligt, säger Angela Glans som på fritiden är mycket i skog och natur och engagerad i miljöfrågor.

  Hon säger att hennes kunder är väldigt måna om att det som de köper är säkert och ofta frågar vad olika leksaker innehåller.