Smittskydd varnar för mässling

ANNONS
|

- Risken är mycket liten. Det är klart att möjligheten finns men flertalet svenskar har bra skydd, säger Helena Hallgren, tf smittskyddsläkare i Halland.

Sedan i vintras pågår ett stort utbrott av mässling i Europa. Cirka 21 000 personer i 35 länder har smittats. I Frankrike, som är värst drabbat, har över 12 600 fall konstaterats sedan årsskiftet och sex av dessa har avlidit.

Ingen har ännu smittats i Sverige men 20 ovaccinerade svenskar och en med ofullständigt skydd har smittats utomlands.

Nästa vecka kommer segeltävlingen Tall Ships Races till Halmstad med över 3000 ungdomar från olika länder. Risken att smittas då kan öka lite men bedöms fortfarande som mycket liten.

ANNONS

- Det är framför allt om man åker utomlands som det finns en risk, men det kan ändå vara klokt att se över sitt mässlingsskydd, säger Helena Hallgren.

Alla som är födda 1982 eller senare i Sverige har fått dubbel vaccinationsdos när de var 18 månader. Personer över 50 år har med allra största sannolikhet haft sjukdomen. Men bland dem som föddes mellan 1960 och 1982 kan det finnas personer som varken vaccinerats fullständigt eller haft sjukdomen.

Smittas genom luften.

Insjuknande kan ta mellan 7-20 dagar.

Symptomen är snabbt stigande feber, ögonirritation och besvärlig torrhosta. Efter någon dag uppträder röda utslag.

Vanliga komplikationer är lunginflammation och öroninflammation. Mindre vanligt är hjärninflammation – drabbar ungefär en av tusen.

Källa: Smittskyddsinstitutet

ANNONS