SMHI utfärdar klass 2-varning

Kulingvarning i Västra Götaland och en stundande klass 2-varning mot slutet av veckan gör att meteorologerna nu varnar oför ett besvärligt väderläge.

ANNONS
|

SMHI har utfärdat en klass 1-varning i Västra Götaland, längst med Skagerack och Kattegatt, då ett par lågtryck är på väg in västerifrån under onsdagen. Det leder till att vindarna ökar till kuling, med 15 m/s i vindbyarna, vilket resulterar i mycket hårda vindbyar.

Längst med Bohus- och Hallandskusten väntas i huvudsak regn under onsdagen, men ju längre inåt landet fronten rör sig, övergår regnet till kraftigt snöfall. SMHI har därför varnat för risk för drivbildning och dålig sikt - vilket är anleningen till att SMHI nu klass 2-varnar i Västra Götaland, Sjuhäradsbygden, Jönköping, Kronoberg och Halland.

Redan under dagen kommer Västra Götaland att få nederbörd, som senare övergår i blötsnö.

ANNONS

–Sedan kommer den kraftiga nederbörden. Närmast kusten är det främst regn, men de inre delarna av Västra Götaland, Halland och Värmland kommer få blötsnö, säger Maria Jönsson.

Storm vid kusten

De inre delarna av landet kan vänta drygt fem centimeter blötsnö innan nederbörden drar vidare framåt onsdag kväll.

–Det är blåsigare närmast kusten, som kommer att tillta i natt och kulminera någon gång under eftermiddagen imorgon. Då är det risk för stormbyar närmast kusten, säger Maria Jönsson.

Snöfallet som väntas under onsdagen påverkar de flesta delarna av landet. I södra Sverige blir det snöblandat regn med hårda eller mycket hårda vindar. Snöfallet rör sig sedan nordost över landet och når Norrland under torsdagen.

Fara för allmänheten

En klass 2-varning medför stora problem och fara för allmänheten. Vid en klass 2-varning är det stormbyar, 25 m/s, och kraftigt snöfall. Med kraftigt snöfall väntas minst 12 mm - i smält form - i kombination med friska vindar på över 8 m/s.

Varningen innefattar stora trafikproblem och skador på byggnader. Risken för kringflygande föremål och större skador på skog är en vanlig konsekvens av stormbyar. Vid nollgradig temperatur kan det även ge störningar i el- och teleförsörjningen.

ANNONS