Små skolor i Mark kan läggas ned

ANNONS
|

På uppdrag av barn- och utbildningsnämnden har förvaltningen sett över hela skolorganisationen. Lokalutredningen, som nyligen presenterades, innehåller förslag på flera förändringar. Tanken är att alla skolor ska delas in i stadierna F-3, F-6, 7–9 eller F-9. Det innebär också att en del skolor och förskolor med få barn kan försvinna exempelvis Björketorpskolan och Rydals förskola.

– Vi behöver ha ekonomiskt bärkraftiga enheter. Det här har också en direkt koppling till skollagen, på en liten skola är det omöjligt att ha alla lärarbehörigheter som krävs, säger Dennis Reinhold, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

ANNONS

I utredningen föreslås också en ny F-6 skola intill nuvarande Ängskolan i Skene. Dit ska elever från Parkskolan, Habyskolan och Tingvallaskolan flytta så att de tre skolorna kan avvecklas. Dessutom föreslås en rad ombyggnationer och renoveringar.

Enligt Dennis Reinhold handlar det inte om besparingar utan att kunna skapa en mer modern skola.

– Har man större enheter ger det mer flexibilitet. Målet är att skapa bättre möjligheter för att kunna höja kvaliteten.

Förslagen har väckt reaktioner hos en del föräldrar, men Dennis Reinhold understryker att det här är ett första steg i processen. Politikerna ska nu diskutera utredningen i sina partigrupper. Innan ett beslut fattas kommer det också att hållas dialogmöten med barn, föräldrar, personal och fackliga organisationer.

ANNONS