I Dejan Vulevic Ica-butik är personalen instruerade att be om legitimation av alla som ser ut att vara under 30 år.
I Dejan Vulevic Ica-butik är personalen instruerade att be om legitimation av alla som ser ut att vara under 30 år.

Slarv med ålderskoll när unga köpte folköl

ANNONS
|

Metoden att genomföra anonyma provköp är inte oomstridd och det var först i fjol som den blev formellt tillåten enligt alkohollagen. Under hösten bestämde sig Alingsås kommun för att utnyttja den möjligheten.

Två 18-åringar fick det udda jobbet att mot betalning gå ut och köpa öl och tobak i 31 butiker. Det visade sig att över en tredjedel av expediterna helt missade att be ungdomarna att visa legitimation.

– Det är ett resultat som jag inte är speciellt nöjd med. Min målsättning är att alla ska fråga efter legitimation om man är tveksam. Och det här var två personer som såg ut som man gör när man är 18 år, säger Angelica Liljedahl.

ANNONS

Enligt Angelica Liljedahl är det inte tillåtet att förknippa misslyckade provköp med någon typ av sanktioner. Ingen av de medverkande butikerna får därmed något straff, men de har fått ett brev om hur provköpet utföll.

Kommunen planerar också att göra om kontrollerna någon gång under nästa år.

–Om det är samma butiker som misslyckas en gång till så kommer jag att boka in ett möte med dem för att diskutera det här, säger Angelica Liljedahl.

Hon konstaterar att testerna också kommer att tas upp när öl- och tobaksförsäljarna får sina ordinarie tillsynsbesök av kommunen framöver.

–De här resultaten visar att det tyvärr kan vara så att även 16–17-åringar kan köpa alkohol och tobak. Uppenbarligen brister det på många ställen. Men jag tror inte att det är värre i Alingsås än på andra håll.

En av de affärer som klarade testet utan anmärkning var Ica Supermarket i Noltorp. Ägaren Dejan Vulevic är inte helt förvånad över att så många andra brast i ålderskontrollen.

ANNONS

– Alla är människor och allt kan hända, men vi försöker vara väldigt noggranna. Vi pratar mycket om det och Ica gör egna provköp som vi betalar för. Alla har fått gå en webbutbildning och den som missar i ett provköp får göra om utbildningen, säger Dejan Vulevic.

I hans butik är personalen instruerade att be om legitimation av alla som ser ut att vara under 30 år. Det väcker ibland en del irritation bland kunderna, förklarar Dejan Vulevic.

– Men vi försöker lösa det med lite humor och smicker, det brukar fungera, säger han.

Det här är några av de krav som ställs på affärer som säljer folköl och tobak:

Man får inte sälja till personer under 18 år. Man ska ha tydliga rutiner för hur ålderskontroll ska göras och för hur konflikter kring dessa kontroller ska hanteras.

Man får inte sälja lösa cigaretter eller paket med färre än 19 cigaretter.

Man får inte marknadsföra tobak eller folköl inne i butiken.

Man får inte sälja folköl om man inte säljer mat och alkoholfria drycker i butiken.

Den som bryter mot reglerna om försäljning i tobakslagen kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.

ANNONS