En vanlig syn längs våra stränder.
En vanlig syn längs våra stränder.

Skräpiga stränder stort problem

ANNONS
|

i en färsk Sifo-undersökning som stiftelsen Håll Sverige rent säger 70 procent av kommunerna längs kuststräckan från Strömstad till Simrishamn att skräpet är ett ganska stora till mycket stort problem. Av de kommuner som säger sig ha mycket stora problem med nedskräpning finns de flesta i norra Bohuslän.

För kommunerna innebär nedskräpningen kostnader, fem av 27 undersökta kommunerna lägger mer än en miljon per år för att städa stränderna.

Enligt undersökningen, som Håll Sverige rent gjort i samband med en kampanj som heter Kusträddarna, uppger kommunerna att det största problemet är i skräp som flutit i land. Många av kommunerna säger sig också kunna uppge varifrån skräpet kommer. De länder som i första hand pekas ut är Tyskland, England, Polen och Danmark.

ANNONS

- Vår undersökning visar tydligt att kommunerna upplever att den marina nedskräpningen är ett stort problem, säger Anna Linusson, vd för Håll Sverige rent. Med kampanjen Kusträddarna vill vi sätta fokus på frågan och öka medvetenheten kring problemet.

Undersökningen visar att det är plast som är det vanligast förekommande skräpet. Efter plast är mest trä, virke, aluminiumburkar och glas som skräpar ner våra stränder.

Bara i Nordsjön dumpas varje år 20 000 ton skräp.

Och allt skräp innebär ett jätteproblem - en miljon sjöfåglar och hundratusentals marina däggdjur dör eller skadas varje år efter att ha ätit skräp.

Stormfåglar som lever långt ute till havs förväxlar skräpet med mat - i snitt har varje stormfågel 33 plastbitar i magen.

Just plast är ett av de stora problemen. Plasten bryts ned mycket långsamt, vissa uppskattningar säger att det tar tusentals år. Och i våra hav finns mängder av mikroskopiska plastbitar. Dessa kan tas upp av exempelvis musslor och hamna i en människas kropp.

Nya regler är på gång för att minska avfallsmängderna i kustnära miljöer. Ett åtgärdsprogram skall vara klart 2015.

Källa: Stiftelsen Håll Sverige rent

ANNONS