Skolpojken kämpar för sitt liv

Skoleleven som i tisdagskväll hittades medvetslös vid en busshållplats vårdas fortfarande på sjukhus. Samtidigt utreder polisen om ett bråk innan han föll ihop är orsaken till hans svåra skador. – Vi utreder orsakssammanhanget, alltså hur olika saker har med varandra att göra, säger kommissarien Martin Inglund.

ANNONS
|

Polisen saknar fortfarande svar på många frågor efter att en pojke i 15-årsåldern i tisdagseftermiddagen föll ihop livlös vid en busshållplats utanför en skola i Halmstad.

Pojken var kort innan han föll ihop inblandad i ett bråk på skolan. Ett bråk som enligt skolans rektor avstyrdes.

En busschaufför, som ska ha varit den som hittade eleven, påbörjade hjärt-lungräddning i väntan på ambulans.

– Han fick hjärt- lungräddning fram till dess att ambulansen kom och förde honom till lasarettet i Halmstad. Alldeles innan det här händer hade pojken varit i en konflikt med en annan elev. Den avvärjdes snabbt av skolpersonal och de hade rett ut saken när eleven sedan gick till bussen, berättar Getingeskolans rektor Ola Ekstrand.

ANNONS

Till en början betraktades händelsen av polisenett sjukdomsfall - men uppgifterna om bråket gjorde att polisen senare under tisdagen upprättade en anmälan med rubriceringen misshandel.

Kämpar för sitt liv på sjukhuset

Pojken vårdades efter händelsen på Halmstads sjukhus som under tisdagskvällen beskrev elevens tillstånd som livshotande. Under torsdagen var hans tillstånd fortfarande allvarligt.

– Vi har fortfarande inte kunnat höra honom. Jag kan inte svara på det medicinska, men han är försatt i ett tillstånd som gör att vi inte har kunnat prata med honom. Vi är i kontakt med sjukvården som har sagt att han kommer behöva vårdas på sjukhuset ett tag till. Då pratar vi inte timmar utan dagar, säger Martin Inglund, kommissarie vid utredningsenheten för mängdbrott i Halmstad.

Martin Inglund berättar att polisen ännu inte har fått klarhet i vad som hände under tisdagseftermiddagen.

– Det finns en anmälan om misshandel vilket har varit utgångspunkten. Men utredningen kommer nu av praktiska skäl flyttas över till vår enhet för grova brott. Det betyder inte att vi misstänker att det har begåtts ettgrovt brott. Det här kan både skrivas ner till egentligen ingentingalls, mendet kan också bli tal om en allvarligare brottsmisstanke, säger Martin Inglund.

Filmer del av bevismaterialet

Han berättar att väldigt många personer har sett hela eller delar av händelseförloppet.

ANNONS

– Det är många som har hört av sig till oss och det finns också de som spelat in filmer. Det finns ett bråk, med misstänkta inslag av misshandel. Vi håller på att ser över en tidslinjal och utreder orsakssammanhanget, alltså hur olika saker har med varandra att göra, säger Martin Inglund.

Innan pojken har förhörtsberättar kommissarien att polisen kommer att vara sparsam med detaljer kring händelseförloppet.

Du säger att det finns filminspelningar, har det här bråket fångats på film?

– Jag vill inte gå in på vad som har filmats eller inte. De fortsätta utredningsåtgärderna får helt enkelt klargöra hur saker ligger till, säger Martin Inglund.

Polisen har i nuläget ingen person gripen misstänkt för något brott.

Under onsdagen höll Getingeskolan krismöten om händelsen.

Elever erbjuds krisstöd

Skolans rektor Ola Ekstrand berättar att många elever har velat berätta om vad det sett och vet om händelsen. Enligt Ekstrand ska pojken ha fallit ihop i samband med att han skulle kliva på en buss vid hållplatsen.

– I samband med att eleven steg ombord på bussen föll han ihop. Många elever såg honom falla ihop, de såg det dramatiska räddningsarbetet. Därför har vi gått ut med information till alla vårdnadshavare och all personal, berättadeOla Ekstrand under onsdagen.

ANNONS

Getingeskolans personal och elever erbjuds nu stöd från skolans elevhäsloteam ochskolförvaltningens psykolog.

– Vi vet att det florerar väldigt mycket rykten om den här händelsen. Vi har fokuserat på att bara prata om det vi vet. Vi har också kontakt med polisen och har hållit kontakt med pojkens anhöriga.

Ola Ekstrand beskriver konflikten som pojken var inblandad i på skolan som ett gruff och att det är oklart om händelsen innehöll något direkt våld mot 15-åringen.

ANNONS