Montessoriskolan Älvkullen hyr Mimershallen till sina gymnastiklektioner. Men när hyran höjs vet de inte om de har råd att vara kvar. Arkivbild: Jonas Emtervall 
Montessoriskolan Älvkullen hyr Mimershallen till sina gymnastiklektioner. Men när hyran höjs vet de inte om de har råd att vara kvar. Arkivbild: Jonas Emtervall 

Skola får fördubblad hyra för idrottshallen

ANNONS
|

Montessoriskolan Älvkullen, en F-9-skola i Kungälv, har i fyra år hyrt idrottshallen i Mimers hus för 305 kronor i timmen för sina idrottslektioner.

I januari fick skolan besked, inte från officiellt håll i kommunen utan via anställda på Mimers hus, att den i fortsättningen skulle betala 800 kronor i timmen. Detta efter att kommunfullmäktige förra sommaren hade beslutat om nya taxor vid uthyrning av idrottsanläggningar.

Efter att friskolan tog kontakt med kommunen har nu sektorchefen för bildning och lärande, Maria Andersson, beslutat att friskolor ska debiteras samma kostnad som kommunala skolor.

– Vi såg dem som ett företag som gick in och hyrde av oss, och det var fel. Kommunala skolor och friskolor ska betala samma hyra, säger Mats Lohmander, utbildningsledare för sektor lärande och bildning i Kungälv och hänvisar lagstiftning om likabehandling.

ANNONS

Turerna och bristen på information har fått Älvkullen att i en skrivelse reagera på kommunens hantering av ärendet. Friskolan upplever att den särbehandlats och att den inte fått någon förklaring till varför de räknades som ett företag då de bedriver skolverksamhet. Sen anser Älvkullens företrädare att de borde betala den lägsta taxan då skolan bedriver verksamhet för ungdomar under 20 år.

Men enligt Mats Lohmander handlar det om två olika avtal. Fullmäktiges nya taxor reglerar uthyrning till organisationer och privatpersoner utanför skoltid medan internhyresavtalet reglerar hyran för skolor under skoltid.

I det enda officiella beskedet från kommunen, beslutet om att de skulle ingå i internhyresavtalet, hamnar den nya timtaxan på 650 kronor. Det är den taxa som de två kommunala skolorna som hyr Mimershallen, gymnasiet Mimers hus och Trekungagymnasiet, betalar enligt kommunen.

Men innebär det här att de kommunala skolorna betalat 650 kronor hela tiden samtidigt som Älvkullen betalt 305 kronor?

– Ja, så det har varit gynnsamt för Älvkullen, säger Mats Lohmander.

– Men det ska vara lika villkor som gäller åt båda hållen, friskolor ska verka på samma villkor som de kommunala skolorna. Så borde det ha varit från början.

ANNONS

Anledningen till att friskolan inte fick något besked om höjningen från kommunen beror enligt Lohmander på att Älvkullen inte tecknat hyresavtal med kommunen utan med Mimers hus.

– Det här kunde ha hanterats annorlunda, det är en dramatisk förändring och det har inte skötts bra, Mats Lohmander.

För Älvkullens del kommer den nya taxan att gälla från höstterminen 2018 och innebär en fördubbling av hyran för friskolan.

– Vi kommer inte ha råd med det utan får se oss om efter andra lokaler, säger Mikael Wintell, Montessoriskolan Älvkullens styrelseordförande.

ANNONS