Skola övertänd i Kungsbacka

ANNONS
|

Furulidsskolan i Vallda i Kungsbacka kommun var vid midnatt fullt övertänd. Lågor slog upp genom taket, enligt räddningstjänsten.

Larmet kom vid 23-tiden.

- Det har brunnit i den norra delen av den här 50 meter långa byggnaden. Vi har räddat halva byggnaden och halva är skadad, säger Bengt Andersson, stabschef på Räddningstjänsten i Storgöteborg, på söndagsmorgonen.

Läs också: Migrationsverket ändrar inte på säkerhetsrutinerna

Runt 25 man i tre räddningsenheter, två tankbilar och ledningsfordon fanns på plats för att bekämpa lågorna. Eftersläckningsarbete och bevakning kommer att fortsätta under söndagen.

Vissa delar av skolan har tidigare rivits på grund av mögel. Men den nu delvis nerbrända byggnaden var i gott skick och tänkt att användas som evakueringsboende för flyktingar. Kungsbacka kommun skulle i ett första skede göra plats för 170 personer, i tre olika lokaler.

ANNONS

Hur det blir nu och om den delen av byggnaden som klarat sig är beboelig är oklart. Enligt Hans Forsberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka, finns det ingen alternativ lösning.

- Det finns ingen annan plan för detta, säger han till P4 Halland.

Läs också: Brand i tre asylboenden på en vecka

Under två veckor hade kommunen arbetat intensivt med att iordningställa den nu till hälften nedbrunna byggnaden.

- Det är allvarligt och helt oacceptabelt, och också ledsamt och tråkigt för alla oss som lagt ner så mycket tid och kraft på att få i ordning boendet, säger Ulrika Granfors, fastighetschef vid Kungsbacka kommun, till TT.

I torsdags hölls ett informationsmöte.

- Det fanns en del missnöjda röster, men även invånare som höjde sina röster för att ta emot medmänniskor, säger Ulrika Granfors till TT.

Byggnaden kommer att inventeras när polis och räddningstjänst är klara på platsen.

Det är oklart vad som orsakat branden. Polisen kommer att spärra av för en teknisk undersökning.

Ingen person skadades.

Bränder på befintliga och tilltänkta flyktingboenden, samt försök till brandattentat, under 2015:

18 oktober: En gammal skolbyggnad i Onsala i Kungsbacka, tänkt som asylboende, brinner ner.

17 oktober: En skola i Kånna utanför Ljungby, iordningställd som flyktingboende, brinner ner till grunden. Polisen misstänker att branden är anlagd.

13 oktober: Brand utbryter i en barack i Arlöv i Skåne. Lokalen skulle dagen efter ha tagits i bruk som boende för ensamkommande flyktingbarn.

29 september: En kraftig brand utbryter i en lagerlokal på en camping under Tjörnbron vid Stenungsund som delvis används som flyktingförläggning. Branden misstänks vara anlagd.

15 september: En lägenhet i ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Boden eldhärjas. Händelsen rubriceras som misstänkt mordbrand.

16 augusti: Samtliga boende på en flyktingförläggning i Arboga, där den så kallade Ikea-mördaren bodde, flyttas till andra boenden efter att två sopsäcksliknande föremål med brandfarlig vätska hittats vid boendet.

16 augusti: Någon sätter upp ett brinnande träkors vid ett asylboende i Malung.

14 augusti: Brand utbryter på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Värnamo. Den tros vara anlagd.

20 juli: Misstänkt anlagd brand i källaren på ett asylboende i Bengtsfors.

19 juni: Två brandbomber kastas in på ett blivande asylboende i Filipstad. En mindre brand utbryter.

17 juni: En balkong på ett asylboende i Vilhelmina eldhärjas och boendets buss får däcken avskurna.

22 maj: Ett flyktingboende i Gusum utanför Valdemarsvik med tio lägenheter eldhärjas. Lokalerna blir obrukbara. Inget tyder på att den är anlagd, enligt polisen.

1 maj: 130 personer utryms från ett asylboende i Filipstad efter att en brand uppstått i en av boendets lokaler.

23 mars: En brand utbryter på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Kolbäck utanför Hallstahammar. Branden startade i ett elskåp, men brandorsaken är okänd.

Sammanställning: TT

ANNONS