Skogsavverkning skjuts upp

ANNONS
|

Naturskyddsföreningen slåss nu för en skog i Härryda utanför Göteborg. Markägaren vill avverka, medan föreningen anser att skogens skyddsvärde först måste utredas ytterligare.

Det är den planerade avverkningen av delar av Skärsjöskogen i Härryda utanför Göteborg som Naturskyddsföreningen nu protesterar mot. Föreningen vill att Södra Skogsägarna väntar med avverkning tills länsstyrelsen utrett skogens skyddsvärde.

Men markägaren har redan genomfört ett så kallat samråd, och fått ett rådgivningskvitto från Skogsstyrelsen, vilket betyder att Södra Skogsägarna, som är de som ska avverka skogen för markägarens räkning, kan sätta igång.

ANNONS

- Kvittot talar om vilka delar som kan avverkas och vilka delar som inte kan avverkas. Markägaren har valt att avstå från avverkning av stora delar av den här skogen trots att de inte klassats som skyddsvärda, säger Per Braconier, informationsdirektör vid Södra Skogsägarna, till TT.

Enligt Naturskyddsföreningen finns dock flera rödlistade fågelarter i skogsområdet.

- Vi anser att även den del som ska avverkas nu också har ett skyddsvärde, säger Naturskyddsföreningens ordförande i Härryda, Michael Nilsson.

Avverkningen av de aktuella områdena kommer att dröja ytterligare minst två veckor.

- De är mycket positivt att Södra lyssnar till kritiken. Vi hoppas att Södra förlänger avverkningsstoppet då samråd- och och utredningsarbetet knappast hinner bli klara till den 4 augusti, fortsätter Michael Nilsson.

Naturskyddsföreningen vill ha samråd med Södra i skogen för att belysa avverkningen och Södras miljöpolicy.

ANNONS