Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Hoppfull. "Jag hoppas att den nya och bredare cykelleden kommer att vara klar till vår downhilltävling här i Bollekollen 26 augusti", säger Rickard Svensson. Bild: Martin Björklund
Hoppfull. "Jag hoppas att den nya och bredare cykelleden kommer att vara klar till vår downhilltävling här i Bollekollen 26 augusti", säger Rickard Svensson. Bild: Martin Björklund

Skidbacke kan få camping igen

Sedan 2015 har de fem ägarna öppnat skidbacke och downhillcykling i Bollekollen. Nu hoppas de kunna gå vidare med campingen. Men höghastighetsjärnvägen är ett orosmoment.

– Drömmen är att få i gång campingen igen, men hittills har vi behövt lägga all vår energi på backen, säger Rickard Svensson, en av fem delägare av Bollekollen i Bollebygd.

Det var hösten 2014 som entreprenörerna köpte den nedgångna skidbacken och liftsystemet. Något senare blev de också ägare till den då stängda campingen. Men allt arbete och alla timmar i backen, med snötillverkning, cykelledsuppbyggnad och annat har gjort att campingen hamnat sist i prioriteringen. Vid månadsskiftet går arrendeavtalet med Bollebygds kommun ut.
– Det är en bra camping med 47 platser och sju olika stugor. Den ligger nära motorvägen, precis mellan Borås och Göteborg, och skulle vara perfekt att bo på för lite långväga gäster till backen, fortsätter Rickard Svensson.

Fast den framtida höghastighetsjärnvägen skapar viss oro för om han och hans kollegor ska lägga ned den tid och kraft som behövs för behövlig upprustning eftersom den planerade bansträckningen går rakt över campingområdet.
– Det skulle vara surt att lägga ned en massa tid och sen inte få vara kvar. Om det ska bli aktuellt behöver vi få ett längre arrende med kommunen, annars är det ingen idé att öppna.

Annars har säsongen varit framgångsrik för Bollekollen. Trots den milda vintern lyckades de bjuda på 34 skiddagar då de enbart hade öppet på helger och på sportlovet. Sammanlagt såldes närmare 4 000 liftkort och under våren och sommaren har 2–40 personer cyklat nedför backarna varje helg.
– Downhill är rätt väderberoende och därför har det varierat. Samtidigt har vi fått en fantastisk hjälp från folket i Bollebygd som hjälpt oss på nätterna med att tillverka snö eller som hjälpt till att bygga vår nya cykelled.

Bollebygds kommunchef Anders Einarsson har bara lovord att utdela till Bollekollens ägare.
– Vi är positiva till allt de gör. Jag hoppas att vi inom kort kan få till ett förmånligt arrende så att campingen kan öppna igen. Bollekollen har på nytt blivit ett varumärke för kommunen, säger Anders Einarsson.

Han påpekar att planerna kring höghastighetsjärnvägen beslutas av riksdag, regering och statliga myndigheter och att kommunen varken beslutar när eller hur dragningen kommer att ske. 
– Eftersom finansieringsfrågan inte är löst så är min gissning att det kommer dröja innan det byggs en ny järnväg här, säger Anders Einarsson.
– Ingen skulle bli gladare än jag om vi får ett positivt besked så att vi kan starta upp campingen igen, säger Rickard Svensson.

Fakta: Bollekollen

  • Köptes 2014 av sju delägare, varav två inte längre är aktiva.
  • Började med att rusta upp liften och slalombacken. Hade den gångna och snöfattiga vintern öppet under helgerna och sportlovet vilket sammanlagt gav 34 skiddagar och närmare 4 000 sålda liftkort.
  • Erbjuder under sommarhalvåret downhillcykling på helgerna. I slutet av augusti hoppas ägarna kunna ha premiär för en ny maskingrävd och bredare cykelled med doserade kurvor och stora hopp.
  • Har även planer på att öppna den för närvarande stängda campingen i närheten av backen.
Mest läst