Skattebetalarna får stå för notan

ANNONS
|

Det var när grupper av flyktingar kom till Tjörnbro park som kommunen höjde beredskapen. I två omgångar, i sammanlagt sex månader under 2011 och i början av 2012 placerades två extra brandmän på stationen i Kållekärr. Samtidigt anlitades vakter för att skapa ökad trygghet vid livsmedelsbutiken Almö livs i Myggenäs.

I samband med det skrevs också ett kontrakt med Almö livs AB. I det står det klart och tydligt att om inte Migrationsverket ersätter Tjörns kommun ”så ersätter bolaget kommunen för alla kostnader i samband med denna bevakning”.

Nu kan GP avslöja att så inte har skett. Efter att staten sade nej har Tjörns kommun bara begärt in 65000 kronor från butiken. Kostnaderna för bevakningen landade i själva verket på drygt 570 000 kronor. Omkring en halv miljon kronor har alltså skattebetalarna fått stå för.

ANNONS

– Vi gjorde bedömningen att butiken bara ska behöva stå för hälften av kostnaderna eftersom väktarna har befunnit sig utanför, på parkeringen och i butiksområdet hälften av tiden, säger kommunens räddningschef Carl-Ian Bissmark.

Varför har ni bara begärt in 65000 kronor?

– Den summan är helt ny för mig. Och jag är frågande till att det är så lite. Men jag har bara vidarebefordrat alla fakturor från Securitas till ekonomikontoret och annat underlag till den förra kommunchefen Bo Svensson. Jag har agerat på uppdrag av honom.

Är det rimligt att skattekollektivet ska stå för väktarkostnader åt en privat näringsidkare?

– I det här fallet tycker jag att det är rimligt. Väktarna fanns ju i området för att skydda byggnader och fastigheter och för lugnet och säkerheten, säger Bissmark.

Trots att det bara är ett halvår sedan Bo Svensson lämnade uppdraget som kommunchef för att bli vd i Tjörns Miljö AB sviker minnet.

– Det var en ganska lång period med överklaganden och annat. Jag kan inte komma ihåg alla turer. Du får fråga min efterträdare. Han är säkert insatt i det här ärendet, säger Bo Svensson.

ANNONS

Den nya kommunchefen Johan Fritz är ännu inte helt insatt i ärendet.

– Det var Carl-Ian Bissmark och Bo Svensson som efter diskussion med varandra skötte det här. Sedan kom jag in i bilden. Jag sätter mig in i ärendet nu, tittat på kostnader och för just nu en dialog med butiksägaren, säger Johan Fritz.

Tre gånger har den tidigare kommunchefen på Tjörn, Bo Svensson, begärt ersättning av staten för kostnader kopplade till flyktingmottagningen på Tjörnbro park.

Redan i augusti 2011 avslog Migrationsverket kommunens begäran om ersättning. Ärendet överklagades till regeringen och i maj 2012 avslog migrationsminister Tobias Billström (M) begäran.

I oktober samma år skrev Bo Svensson ett brev till verkets generaldirektör med hänvisning till tidigare muntliga löften.

Men i beslutet som kom i våras konstaterade Migrationsverket att begäran om ersättning ”inte kan betraktas som betydande extraordinära kostnader enligt 11 § asylrättsförordningen.”

ANNONS