Skaraborgs Sjukhus i Skövde Lidköping och Falköping har akut brist på vårdplatser och har därför gått upp i stabsläge. Bild: TT
Skaraborgs Sjukhus i Skövde Lidköping och Falköping har akut brist på vårdplatser och har därför gått upp i stabsläge. Bild: TT Bild: Wille Ihse/TT

Skaraborgs Sjukhus i stabsläge – akut brist på vårdplatser

Skaraborgs Sjukhus har en sådan stor brist på vårdplatser att de nu har gått upp i stabsläge.
– Vi har ett ökat inflöde av patienter och det beror i huvudsak på att vi har nått toppen eller nästan nått toppen av influensasäsongen, säger Christer Printz, chefläkare vid Skaraborgs Sjukhus.

ANNONS
|

Skaraborgs Sjukhus gick upp i stabsläge under tisdagseftermiddagen. Orsaken ska vara en allvarlig brist på vårdplatser.

– Vi har svårt att klara av platssituationen. Inflödet är stort och många av patienterna är sjuka. Vi har inte så många vårdplatser som vi har behov av, säger Christer Printz.

Influensan ligger bakom

Orsaken är enligt honom att vi är inne i en intensiv period av influensasäsongen just nu.

– Vi har ett ökat inflöde av patienter och det beror i huvudsak på att vi har nått toppen eller nästan nått toppen av influensasäsongen. Många som har haft influensa får följdinfektioner, säger Christer Printz.

ANNONS

Stabsläget innebär bland annat att man kontrollerar om andra kommuner och regioner har vårdplatser ifall Skaraborgs sjukhus inte skulle få plats med alla patienter.

– Det är tyvärr ganska så belastat överallt. Fler kommuner och regioner är uppe i stabsläge just nu. Men vi kontaktar kommuner och regioner och ser om det finns plats, säger Christer Printz.

Sjukhuset har redan öppnat upp fler platser med hjälp av extra personal. Men enligt Christer Printz är det inte en hållbar situation eftersom det är personal som jobbar övertid.

Risk för längre väntetider

Enligt Christer Printz ska man som patient besöka sjukhuset om man behöver vård. Men om man inte behöver vård under tisdagskvällen utan kan vänta till morgondagen, så är det bättre att vänta till dess.

– Då kan man antingen besöka en vårdcentral eller Skaraborgs Sjukhus, som har mer resurser dagtid. Om det finns ett annat sjukhus i närheten där man befinner sig kan det även vara en god idé att besöka det sjukhuset istället, säger han.

Om man ändå väljer att besöka Skaraborgs Sjukhus finns det en risk för att väntetiderna blir längre än vanligt.

– Det finns en risk att väntetiderna blir längre. Men det akuta läget gäller en brist på sängplatser vilket inte behöver påverka dem som behöver akut vård. Så söker man akut vård behöver väntetiderna inte bli längre, säger Christer Printz.

ANNONS

På sjukhuset kommer man nu att följa utvecklingen med den akuta platsbristen kontinuerligt.

– Vi följer behoven hela tiden. Vi får se hur det ser imorgon. Idag är det jättefullt men imorgon kan de kan det finnas mer platser, säger Christer Printz.

ANNONS