Ska utveckla Bohus fästning

ANNONS
|

På åtta år ska det årliga besöksantalet öka från dagens 50 000 till 170 000 – hur ska du gå i land med det?

– Jag har en fantastiskt bra utvecklingsplan som är framtagen av Statens fastighetsverk och Kungälvs kommun. Den är mitt styrdokument, sen ska jag försöka navigera mig fram till det målet.

Vilka är de viktigaste punkterna i planen?

– Det finns totalt 13 utvecklande insatser och alla är väldigt viktiga. Den största utmaningen är nog ändå att skapa ett besökscentrum på Fästningsholmen. Det är en förutsättning för att vi ska kunna locka 170 000 besökare på sikt. En annan viktig insats är att byta ut bajamajorna mot vattentoaletter. Det ska vara klart till 2014.

ANNONS

Lagom till de nordiska statschefernas besök i juni nästa år?

– Ja, det är därför vi ska ha riktiga toaletter, haha. Det nordiska mötet är ett väldigt spännande projekt. Vi ska göra allt vi kan för att det ska bli så bra som möjligt.

Vad händer annars på fästningen i år?

– Vi släpper programmet på Tur-mässan, men det jag kan säga redan nu är att vi kommer att anordna Hundens dag på Bohus fästning den 1 maj. Det finns en sägen om när Bohus fästning byggdes 1308. Eftersom hunden är människans bästa vän skulle en hund visa var första stenen skulle ligga och då skulle fästningen bli ointaglig. Så blev det också, fästningen var belägrad 14 gånger men intogs aldrig.

ANNONS