Ska hjälpa äldre över den digitala tröskeln

Mona Lundqvist och Mani Mehrpour är två av Sveriges första undersköterskor med specialistkompetens inom välfärdsteknologi.

ANNONS
|

Införandet av digitala verktyg och hjälpmedel i omsorgen ska gå fortare och bli bättre med undersköterskor som har specialistkompetens. Det är tanken med den nya utbildningen på Yrkeshögskolan vid Studium i Majorna.

Mani Mehrpour och Mona Lundqvist har nu fått verktyg för att handleda kollegor men även för att göra äldre personer mer delaktiga i samhället. Ett uppdrag som alla landets kommuner har från regeringen.

– Vem ska hjälpa Asta i Benareby som aldrig sett en I-pad att prata med barnbarnen i Australien? Vårt uppdrag kan vara att se till att hon får lära sig hur hon ska göra och blir uppkopplad, säger Mani Mehrpour.

ANNONS

Han och Mona Lundqvist ska hjälpa äldre över den digitala tröskeln och visa att den inte är så hög.

– Fler vågar ändå prova i dag. Paddorna har gjort stor skillnad. Jag tror det är för att de liknar telefoner som många är vana vid och därför inte så skrämmande, säger Mona Lundqvist och berättar om appar som kan underlätta för äldre.

Exempelvis finns en receptapp med tydliga instruktioner som gjort att personer som tidigare inte kunde laga mat själva nu klarar det igen.

– Det betyder jättemycket för dem att få vara självständiga, säger Mona Lundqvist.

Andra appar underlättar kommunikation på olika språk. Något som de två utexaminerade sköterskorna tror kommer bli ett viktigt i framtidens äldrevård.

Mani Mehrpour har fått erfara vilken skillnad en I-pad kan göra. Han lånade hem en till en gammal afghansk man och visade hur han kunde lyssna på musik från hemlandet via You tube.

– Det betydde allt för honom. Han bor på boende nu, men han släpper inte sin I-pad, säger Mani Mehrpour.

Den nya tekniken har också underlättat hans eget arbete i hemtjänsten. Nu har mMani Mehrpour det mesta han behöver i mobilen. Här ligger hans schema, kontaktuppgifter till vårdtagare och anhöriga. Han kan även rapportera insatser och signera.

ANNONS

Härryda kommuns planeringsledare Ingrid Grange, har varit med och utformat den nya utbildningen. Hon säger att de nyutexaminerade ska fungera som ombud för välfärdsteknikfrågor, konsulteras exempelvis vid inköp och få vara med i utbildningen av medarbetare.

– De är ute i verksamheten och proffs på vad som händer där, säger hon.

ANNONS