Bilden är en arkivbild.
Bilden är en arkivbild. Bild: Nick Ut

Skövdebo får ha 82 sorters ormar i lägenheten

En man som bor i Skövde har tillstånd för att ha 82 olika arter av ormar hemma i lägenheten. Men när han ville öka tillståndet till 92 arter fick han nej från mark- och miljödomstolen.

ANNONS
|

En man boendes i en lägenhet i Skövde har tillstånd att ha 82 giftiga ormarter hemma, men han får inte ha fler än 30 ormar samtidigt. Men när mannen ville ha fler ormar i hemmet fick han nej av länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen, skriver Skövde Nyheter.

Det var när mannen ville skaffa korallkobror som han ansökte om tillstånd om att få ha 92 ormar.

Domstolen sa nej

Men där gick gränsen för länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen. Då överklagade mannen och begärde prövning i mark- och miljööverdomstolen, som är högsta instans i den här typen av ärenden. Men även där fick han nej, då domstolen meddelade att prövningstillstånd inte meddelas.

ANNONS

I domen hänvisade mark- och miljödomstolen bland annat till att ormar av denna art kan vara dödliga, svårhanterliga och lättretliga. Domstolen hänvisade också till att ormägaren bor i flerfamiljshus och redan har tillstånd för över 80 ormarter.

"Oförtjänt dåligt rykte"

Skövde Nyheter har tidigare pratat med ormägaren som för tillfället har 17 ormar i hemmet.

– Jag har 17 ormar här i terrarierna i min lägenhet. Sju stycken ogiftiga och 10 stycken giftiga som jag har tillstånd för.

Han menar att korallkobror, som han nu vill skaffa, är mindre giftiga och lättare att hantera än arter som han redan har tillstånd för.

– Jag tycker att ormar har ett oförtjänt dåligt rykte, säger han till tidningen.

ANNONS