Lås inget hinder. Eleverna skåp får öppnas av skolan vid misstanke om brott, men eleverna måste informeras bättre om detta, slår JO fast. Bild: Pontus Lundahl
Lås inget hinder. Eleverna skåp får öppnas av skolan vid misstanke om brott, men eleverna måste informeras bättre om detta, slår JO fast. Bild: Pontus Lundahl

Skåpöppning inget regelbrott enligt JO

Att öppna elevernas skåp är inget brott. Det slår JO fast efter att en förälder i Stenungsund anmält kommunen och rektorn på Stenungsskolan för otillåten husrannsakan.

ANNONS
|

Det var i december 2016 som rektorn på den aktuella skolan beslutade att öppna och söka igenom ett antal elevskåp i jakt efter cigaretter och alkohol. Detta sedan det framkommit att det skulle förekomma olovlig försäljning både inne i och i anslutning till högstadieskolan.

En förälder till en av de elever som fick sina skåp genomsökta JO-anmälde både kommunen och rektorn för att otillåtet och utan information ha beordrat eleverna att öppna skåpen. Föräldern menade att agerandet stred mot lagen och var en otillåten husrannsakan. Föräldern riktade också skarp kritik mot att detta gjorts utan att eleverna blivit informerade om misstankarna.

ANNONS

Eleverna har egna lås och kommunen har inga reservnycklar. Ingen elev vägrade dock att öppa skåpet vid det aktuella tillfället.

Justitieombudsmannen har nu prövat ärendet och kommit med sitt beslut. I detta fastslås att agerandet inte kan betraktas som ett lagbrott i den mening föräldern hävdar och att skolan enligt kommunens riktlinjer har rätt att göra som de gjort vid misstanke om brott. Däremot borde eleverna informeras bättre om under vilka villkor de disponerar skåpen, menar JO.

Benny Ankargren, grundskolechef i Stenungsund, säger att det känns bra att det nu, efter nära ett och ett halvt år, kommit ett beslut till skolans fördel i ärendet, som också följts med stort intresse av andra kommuner. Vad anbelangar kritiken om att eleverna måste informeras bättre svarar han att det är något man ska ta itu med.

– Vi får helt enkelt se över våra rutiner hur vi bättre och tydligare kan nå ut till alla, kanske både muntligt och skriftligt.

Även från politiskt håll är man nöjd över beslutet.

Janette Olsson (S) är ordförande i social- och bildningsutskottet i Stenungsund. Hon säger att det också är ett viktigt verktyg för att kunna trygga miljön i skolan.

– Det finns en oro hos många som tycker att det är obehagligt när det framkommer sådana här uppgifter om att det skulle förekomma alkoholförsäljning och kanske även gömmas andra droger i skåpen. I sådana lägen måste vi kunna agera.

ANNONS

– Vi har också avtal med polisen om att finnas i miljöer där vi vet att det behövs ökad kontroll. Socialtjänst och räddningstjänst ska också finnas mer i ungdomsmiljöer. Men självklart är skolan den viktigaste platsen för våra unga. Det vi behöver göra mer är att informera vid terminsstart om hur vi jobbar med trygghetsåtgärder, säger Janette Olsson.

Fakta: Elevskåp

Av Stenungsunds kommuns rutiner för drogfri skola samt ”information om elevskåp framgår bland annat följande:

  1. Skåpet är skolans egendom och utlånas till eleven för förvaring av läromedel och annat skolrelaterat material, väska och ytterkläder.
  2. Föremål förbjudna enligt lag, eller av ordningsskäl otillåtna föremål får inte förvaras i skåpet.
  3. Skolan har rätt att öppna skåpet vid misstanke om att något otillåtet förvaras där. I första hand ges eleven då möjlighet att själv öppna skåpet i närvaro av två företrädare för skolan. Om detta inte är möjligt har skolan rätt att öppna skåpet. Föräldrarna ska informeras om åtgärden.
ANNONS