Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Skadegörelse. Buss 720 i Kullavik har ännu en gång utsatts för äggkastning. ARKIVBILDER: Lisa Henricson och Stefan Berg
Skadegörelse. Buss 720 i Kullavik har ännu en gång utsatts för äggkastning. ARKIVBILDER: Lisa Henricson och Stefan Berg

Skärpt bevakning efter äggkastning

Det råder stora problem på buss 720 i Kullavik. Äggkastning, resenärer som vägrar betala och och allmänt stökigt beteende har blivit chaufförernas vardag. Nu har en reservbuss instiftats för att kunna rycka ut om förarna inte känner att de kan framföra bussen säkert.

Linjen från Kungsbacka till Särö och Kullavik har genom åren haft stora bekymmer med skadegörelse. I somras blossade problemen upp igen och bussarna drabbades av ägg- och stenkastning vid flera tillfällen. Då gick det så långt att bussturer ställdes in och bussbolaget KE's bussar fick hjälp av polisen med förstärkt bevakning. 

Efter det har det varit lugnt längs linjen, men natten mellan söndag och måndag attackerades bussen ännu en gång.

– Det var äggkastning och allmänt stökigt ombord. Vi har polisanmält händelsen, säger KE's vd Magnus Elofsson.
 

"Måste stötta chaufförerna" 

KE's kommer nu att förstärka joursystemet med fler chaufförer och även sätta in en extra buss, placerad på Kungsbacka station, som kan rycka ut om det behövs förstärkning.

– Vi måste stötta våra chaufförer när det gäller arbetsmiljön. Det är ingen som vägrar att köra sträckan, men vi behöver diskutera hur vi ska komma åt det här. Det handlar också om trafiksäkerhet och våra resenärer, en del väljer att inte åka med efter klockan nio på kvällen, säger Magnus Elofsson.

Enligt honom är problemen störst på helger och kvällar och särskilt under skolloven.

– Det har varit allmänt stökigt i Kullavik under höstlovet. Jag vet inte vad det beror på, ungdomarna kanske har för lite aktiviteter eller saknar fritidsgårdar. Men vi hoppas att vi stoppa det nu så vi slipper liknande händelser på jullovet.
 

"Handlar om vuxna"

Förutom skadegörelsen har det också varit stora bekymmer med gratisåkande på linje 720.

– Det är inte ungdomsrelaterat utan handlar om vuxna som vägrar betala. Det är ett jätteproblem som vi måste stävja, säger Magnus Elofsson.

KE's bussar har därför vädjat till Västtrafik om fler kontrollanter och nu kommer det att bli förstärkt kontroll framöver. 

– Vi för en diskussion med Västtrafik om när vi kan införa det, jag hoppas att vi kommer överens nästa vecka.

Mest läst