Sjöräddning på Tjörn redan till sommaren

Nu är det definitivt klart att det blir en ny sjöräddningsstation i Skärhamn redan i sommar.

ANNONS
|

GP berättade om planerna redan i januari. Då hade Sjöräddningssällskapet och Tjörns kommun diskuterat sinsemellan om läget som uppstod efter det att Kustbevakningen lämnat sin etablering i Skärhamn 2015.

Nu har diskussionerna gått i mål, och redan i sommar kommer det att finnas en sjöräddningsbåt på plats vid piren i Södra hamnen.

– Det betyder väldigt mycket. Den som hamnar i sjönöd och är i närheten av Skärhamn kommer att få hjälp mycket snabbare. Det är viktigt, särskilt de tider på året då det är kallt i vattnet, säger Johan Hilding, projektledare på Sjöräddningssällskapet.

Nu behöver Sjöräddningssällskapet rekrytera ett 15-tal frivilliga personer som ska bemanna den nya stationen. Detta arbete har redan inletts.

ANNONS

–Vi hade ett 60-tal personer på ett informationsmöte i Skärhamn i måndags. Nu ska vi bara försöka sätta ihop en bra mix, säger Johan Hilding.

Den nya stationen i Skärhamn ska fungera som en filial till den betydligt större räddningsstationen på Käringön. Tanken är att Skärhamnsetableringen ska minska trycket något på Käringöräddarna, som under lång tid har varit mycket hårt belastade.

Johan Hilding arbetar också med en ny station i Uddevalla, som lär bidra till ytterligare lite bättre beredskap längs Bohuskusten. Även där hölls ett välbesökt informationsmöte nu i veckan.

– Båtarna byggs nu till både Skärhamn och Uddevalla. Sedan ska vi köra igång med utbildning av sjöräddarna, så får vi se när stationerna kan vara operativa, säger Johan Hilding.

ANNONS