Sjödrama vid Tjörn Runt

ANNONS
|

Båten kapsejsade och sjönk väster om Flatholmen utanför västra Tjörn mitt under tävlingen.

Besättningen på båten, som deltog i Tjörn Runt, fick problem i den grova sjön väster om Tjörn ochsegelbåten sjönk ganska snabbt utanför Flatholmen. De tre i besättningen hamnade i vattnet, men kunde snabbt plockas upp avsjöräddningens båtar som omedelbart larmades.

- Säkerhetsbåtarna var snabbt på plats ochkundebärga besättningen som mår bra ochfinns på Klädesholmen, säger tävlingsledaren för Tjörn Runt, Anders Thorén till GP.

- Vi vet däremot inte exakt vad som hänt, om båten gått på grund eller bara vattenfyllts. Vi kan dock för närvarande inte bärga båten eftersom det är mycket grov sjö i vattnen mellan Rönnäng och Skärhamn.

ANNONS

Skepparen på den 606:a somsjönk, Per-Erik Johansson från Hjuviks BK, berättar för GP att det var hårda vindar och hög sjö utanför västra Tjörn:

- Vad som hände var att vinden liksom dog ut tillfälligt och vi fick inte riktigt höjd. Sedan kom en hög våg, båten vattenfylldes och vi hamnade i vattnet. Samtidigtgick något sönder på båten och vi låg ganska nära ett grund utanför Flatholmen.

- Vi fick snabbt hjälp även om sjöräddningen också hade andra båtar att ta hand om. Vi hade dock en helikopter ovanför oss hela tiden.Det är heller ingen fara med oss.

Per-Erik Johansson och hans besättning är alla rutinerade seglaremed sjövana. Per-Erik sägerattde treinte kunde ta sig upp i båten igen efter kapsejsningen och att det kanske var tur eftersombåten låg mycket nära ett grund.

I övrigt har ett mastbrott rapporterats och några båtar har brutit i de tuffa vindarna. Bland annat en katamaran som redan vid Brattön efter Tjörnbron välte och fick bogseras bort från banan. Besättningen avbröt sedan seglingarna.

Den här typen avhändelser är mycket ovanliga vid Tjörn Runt, besättningarna är rutinerade.Seglarna ställer dock upp i tävlingen helt på egen risk.

TjörnRunt-seglarnamötte på lördagen rejäla vindar speciellt utanför Västra Tjörn där man vid lunchtid rapporterade upp till 16 sekundmeter vid Pater Noster. Det blev en mycket snabb seglingdär första båt en on off var i mål redan efter 2 timmar och 59 minuter en snabb tid.

ANNONS
ANNONS