Anna Gustafsson och Egil Midtbö har bearbetat dramat med konfirmanderna. Bild: Oskar Hvass
Anna Gustafsson och Egil Midtbö har bearbetat dramat med konfirmanderna. Bild: Oskar Hvass

SJÖDRAMA: Konfirmander hamnade i vattnet

En kajaktur med 27 blivande konfirmander fick ett dramatisk slut i måndags. När vinden plötsligt tilltog hamnade flera av ungdomarna i vattnet utanför Orust. – Det kommer upp saker hela tiden som man pratar om, säger Anna Gustafsson, ledare för konfirmationsgruppen, efter händelsen.

ANNONS
|

Anna Gustafsson sitter utanför Myckleby kyrka tillsammans med prästen Egil Midtbö och vilar efter att de sista konfirmanderna lämnat församlingshemmet, det rapporterar Bohusläningen.I måndags var de båda, tillsammans med fyra andra ledare och 27 ungdomar från ett konfirmationsläger anordnat av Svenska kyrkan, på väg hem från en kajaktur i sundet mellan Råön och Lavö. Norr om Stocken hamnade flera av kajakpaddlarna i vattnet efter att vinden tilltagit i styrka. Räddningstjänsten larmades och var snabbt på plats och kunde hjälpa de frusna ungdomarna i säkerhet.

– Vi är väldigt tacksamma över att vi fick hjälp så snabbt, säger Anna Gustafsson.

ANNONS

Ingen behövde följa med till sjukhuset efter dramat och alla konfirmander valde att fullfölja lägret. Efter den dramatiska händelsen i måndags har ledarna tillsammans med konfirmanderna reflekterat över händelsen. Egil Midtbö är tydlig med att det var viktigt att prata igenom det som hänt med dem som var med. Han reser sig upp ur stolen och visar en karta som föreställer området norr om Socken där de flesta hamnade i vattnet.

– Konfirmanderna fick visa vart de låg i vattnet och berätta vad de kände, säger Egil Midtbö.

Under en långvandring i går pratade gruppen mycket om händelsen.

– Det kommer upp saker hela tiden som man pratar om, säger Anna Gustafsson.

Gänget beskrivs av ledarna som en sammansvetsad och mogen grupp. De känner varandra sen tidigare och närmar sig nu slutet av konfirmationen.

De båda ledarna är lättade över att allt gick bra och rörda av hjälpen de fick. Anna Gustafsson berättar att de efter att alla kommit i land blev inbjudna av boende i närheten för att värma sig.

– Det var fint att se hur de öppnade upp sina armar för oss, säger Anna Gustafsson

ANNONS