Julia Andersson, Linn Warpefelt och ett 30-tal andra elever har fått fundera över hur Nödinge ska se ut i framtiden. Mer färg och fler möjligheter att umgås, lyder två av deras budskap.
Julia Andersson, Linn Warpefelt och ett 30-tal andra elever har fått fundera över hur Nödinge ska se ut i framtiden. Mer färg och fler möjligheter att umgås, lyder två av deras budskap.

Sjätteklassare gör planer för framtida stad

ANNONS
|

Nu laddar hon och ett par av hennes klasskompisar för att presentera sina idéer om centrala Nödinge för politikerna i utbildningsnämnden. Nervöst förstås, men sjätteklassarna fick en bra generalrepetition nyligen när hela kommunens samhällsbyggnadsavdelning kom på vernissage.

–Vi berättade hur vi tänkte och de lyssnade, säger Endin Mazreku.

– Det verkade som att de lyssnade i alla fall, fortsätter Sara Nordberg.

Nödinge av i dag lämnar en del i övrigt att önska, tycker många av eleverna.

Framför allt pekar de på att det behövs fler små mötesplatser, något mer café och kanske lite idrottsprylar –utepingisbord och badminton till exempel.

ANNONS

–Det är faktiskt sådär just nu. Det finns inte så mycket saker här, säger Max Schüler.

Bakgrunden till ungdomarnas skisser och planer är att Ale kommun ville satsa på att öka ungdomarnas delaktighet i samhällsplaneringen. Tillförordnade kulturchefen Lisa Haeger fick 100 000 kronor att röra sig med och kom på idén att koppla in eleverna på det arbete som just nu pågår för att skapa framtidens Nödinge. En fördjupad översiktsplan, som den formella termen lyder.

– Då blev det plötsligt att de faktiskt kunde påverka på riktigt. Jag kontaktade Kultur i väst och fick tag i en arkitekturpedagog, som började arbeta med klasserna, säger Lisa Haeger.

Eleverna var inte sena att nappa på idén. Deras jobb handlade både om att planera, rita och skriva om hur Nödinge skulle kunna bli en bättre plats att leva på år 2030.

–Vi delade in oss i grupper och fick välja mellan olika områden. Min grupp valde torg och mötesplatser, säger Linn Warpefelt.

Hon pekar och visar på gruppens verk – särskilt nöjd är hon med den färgglada stenkantade gång som skär rakt genom torget. Hela skapelsen påminner väldigt lite om Nödinges centrum så som det ser ut i dag.

ANNONS

–Det vore väldigt kul om man kunde komma hit 2030 och se något av det som vi har föreslagit, säger Linn Warpefelt.

Kulturchefen Lisa Haeger tror att utsikterna faktiskt är ganska goda. En av ungdomarnas idéer har redan slagit an en sträng hos kommunpolitikerna.

– Idén om en fritidsgård för unga tyckte politikerna i kultur- och fritidsnämnden var väldigt intressant. Det kände de att vi kunde börja fundera på redan nu, säger Lisa Haeger.

Fakta: Omarbetad plan väntas till våren

Den fördjupade översiktsplanen för Nödinge har varit ute på samråd under hösten. Nu ska synpunkterna samlas ihop och bedömas.

En reviderad plan släpps någon gång under våren. Då kan förändringar ha gjorts baserat på de åsikter som kommit, inklusive elevernas.

Senare ska en motsvarande plan göras för Älvängen. Planen är att inkludera skolelever även i det arbetet.

ANNONS