Simhall måste renoveras igen

ANNONS
|

– För fem år sedan var vi i samma situation som vi är i dag. Det diskuterades om vi skulle renovera eller bygga en ny, då sa man bygga en ny, sedan fick vi renovera akut, säger Ulrika Granfors, Kungsbacka kommuns fastighetschef.

Renoveringen 2009 förlängde simhallens livslängd med i ungefär fem år. De nu planerade åtgärderna ska förlänga den med ytterligare sex år.

Men behövs det nu när simhallen finns inlagd i budgeten och politikerna lovar att den ska byggas 2017?

ANNONS

– Det hinner hända mycket på fem år. Det är inte så mycket politikerna, men planeringsförutsättningarna har förändrats. Det är annat som har prioriterats istället, som nya förskolor och skolor.

Ett förslag som presenterades för politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott i veckan går ut på att göra åtgärder i två steg. Men enligt Ulrika Granfors är planen att göra så mycket som möjligt den här sommaren nu när simhallen håller stängt.

– Vi kommer att påbörja det här så snart som möjligt och göra renoveringen under sommaren.

Men av den uppfattningen är inte kommunstyrelsens ordförande Per Ödman (M).

– Det är något som kommer diskuteras vidare på tjänstemannanivå, men vi ska inte göra mer än akuta åtgärder för 1,2 miljoner. Förra gången fanns inte en simhall med i prioriteringsordningen. Det finns det nu, säger han.

Enligt en skrivelse från nämnden för service är simhallens tekniska status redan nu i sådant skick att säkerheten för anställda och besökare inte kan garanteras, men Ulrika Granfors tonar ned riskerna.

– Det gäller framförallt de anställda då det handlar om skador under bassängen som rostskador och vittringsskador på maskindelar. Det är inget akut behov. Men vi vill undvika att få längre driftstopp och därför vill vi göra detta nu.

ANNONS

Av samma skrivelse framgår att vattenreningen inte heller håller måttet eller uppfyller kraven. Ett nytt doseringssystem och kolfilter behöver installeras.

Nämnden för service fick nyligen en halv miljon kronor av kommunstyrelsen för att påbörja en förstudie av en ny simhall i samma område. Det handlar om att ta fram olika alternativ, både vad gäller placering och omfattning.

ANNONS